×

Brullende lach als uitlaatklep

Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis kreeg de zevenjarige Jarno bezoek van de CliniClowns Ziep en Bes. Zijn moeder Gabry was erbij: 'Het is prachtig om te zien dat je kind zo geniet, maar ook heel emotioneel.

Sinds zijn geboorte ligt Jarno (7) regelmatig in het ziekenhuis. “Steeds een paar dagen, maar nooit langer dan een week”, vertelt Gabry, de moeder van Jarno. “Onlangs lag hij er tien dagen vanwege een beenmergontsteking in zijn elleboog. Jarno had al een heel traject achter de rug: vier weken gips, drie keer achter elkaar geopereerd, antibiotica via het infuus. Dat doet wel wat met een kind. Van nature zijn ze flexibel, maar vanbinnen kunnen kinderen best wel angstig zijn.” 

Vanuit zijn tenen
“We zagen ze door het raam al aankomen”, herinnert Gabry zich. “De clowns Ziep en Bes klopten aan, en deden vervolgens net of ze niet begrepen dat ze van Jarno naar binnen mochten. Ze plaagden elkaar en maakten er een hele toestand van. Jarno vond het geweldig. Hij brulde op een gegeven moment gewoon van het lachen; het kwam uit zijn tenen. Ik stond er zelf van te kijken hoe hij helemaal opging in hun spel.” 

Prachtig en emotioneel
“Jarno is geen introverte jongen en zeker geen klager, maar af en toe moet het er even uit. Dan volgt er een driftbui en is hij er weer even klaar mee. Dat harde lachen was voor hem uitlaatklep, een ontlading. Het is dan ook prachtig om te zien dat je kind zo geniet, maar ook heel emotioneel.”

Indrukwekkend bezoek
“Toen we net uit het ziekenhuis kwamen, zijn we met infuus en al even naar zijn school gegaan. Hij was er een maand niet geweest en begon meteen te praten over de clowns. Dat een van de clowns hem piano noemde, in plaats van Jarno. Dat hij een clown trompet noemde, omdat die een harde scheet liet. Daar moest de hele klas om lachen. Dat hij meteen over de CliniClowns vertelde, bewijst wel dat dit bezoek veel indruk op hem heeft gemaakt.”