×

De dag van CliniClown Kluts

Anneke van der Molen maakt heel wat mee als clown Kluts. Iedere dinsdag duikt ze samen met Erna, ofwel clown Streep, het ziekenhuis van Groningen(UMCG) in om zieke kinderen blij te maken. Een overzicht van haar dag...

06:00 – 08:30 uur:
“Ik sta op en maak me klaar voor mijn werk als clown. Als ik om half 7 mijn woning in Nunspeet verlaat, ben ik om half 9 in Groningen.”

08:30 uur:
"Lekker koffie drinken met mijn clownsmaatje in het ziekenhuis. Voor ons is dit echt een rustmomentje. Even opwarmen en bijkletsen: als Anneke en Erna.”

09:00 uur:
"Pedagogisch medewerker Gonda praat ons bij over de kinderen. We krijgen te horen bij welke kamers we naar binnen mogen en wie zich achter de kamerdeuren bevinden. We horen de ziektes van kinderen, hun namen en de leeftijden. Soms is dat wel even lastig om te horen, maar veel sta je er op dat moment nog niet bij stil. Kinderen zijn er in alle leeftijden: van een paar maanden tot 18 jaar.”

09:30 uur:
"Na de uitleg van Gonda duiken we de kleedkamers in voor onze transformatie naar clowns: omkleden, make-up, maar ook een warming-up is van belang. Daarmee komen we ook mentaal in ons element. Om los te komen gaan we bijvoorbeeld zingen en maken we muziek. Wanneer we daarna de deur uitlopen zijn we echte clowns, op zoek naar spelletjes in onze grote speeltuin.”

11:15 uur:
“Op naar de volgende afdeling.”

12:30 uur:
“Tijdens de lunch in het ziekenhuis komen we even tot rust en laden we ons op om naar een andere afdeling te gaan. Natuurlijk bespreken we ook hoe de ochtend verliep.”

13:00 uur:
“Omkleden.”

13:30 uur:
“Opnieuw worden we bijgepraat. Dit keer voor een andere afdeling.”

14:00 uur:
“En weer de afdeling op!”

16:00 uur:
“Omkleden en nabespreking. Bij de nabespreking kijken we wat er goed ging en wat minder liep. In dat laatste geval bekijken we waar dat door kwam. Het kan zijn dat je door een bepaalde negatieve stemming in een kamer moeilijk in je element komt, maar ook het samenspel met je clownsmaatje kan van invloed zijn.”

17:00 uur: 
“De dag zit er weer op. Terug naar Nunspeet!”