×

"Circus Boemtata was een cadeautje!"

Vorig jaar was de 5-jarige Liv samen met haar moeder te gast bij Circus Boemtata. Een cadeautje volgens haar moeder Anoek Lorjé…

“Liv is nu 5 jaar en op zich tellen we onze zegeningen. Ze gaat naar een reguliere school, ze heeft geen fysieke handicap en we hebben geen medische sores. Wel heeft ze moeite met praten en reageert ze bijvoorbeeld sterker op prikkels dan andere kinderen, vooral op geluid. Dat maakt het soms lastig ergens naar toe te gaan, zoals naar een circus. Omdat Liv op school een item over het circus had gehad, wat ze ontzettend leuk vond, ben ik toch eens op zoek gegaan of er misschien ergens een heel klein en rustiger circus voor haar was. Zo ontdekte ik Circus Boemtata op de website van de CliniClowns. En dat was een cadeautje! Ik wist helemaal niet dat de CliniClowns deze circus voorstelling hebben.” 

Ook voor kinderen met een handicap

“Ik dacht dat de CliniClowns er alleen zijn voor kinderen die terminaal of heel zwaar ziek zijn en in het ziekenhuis liggen. Ik zou het heel fijn vinden als meer mensen weten dat de CliniClowns er óók zijn voor kinderen met een verstandelijke of meervoudige handicap, bijvoorbeeld met Circus Boemtata. Want wat ze doen, is echt fantastisch. Ze halen veel dingen weg die teveel prikkels geven. En als ik eerlijk ben, had ik het ook niet zo professioneel verwacht. Maar dat was het wél! Er waren echte acrobaten - professionals die prachtige dingen deden. Af en toe leek het zelfs een beetje op Cirque du Soleil. De belichting, de kostuums, muziek van een live band, alles was zo fris en zo mooi - dat maakte echt indruk.”

Aan alles is gedacht

“De voorstelling was geweldig. We kregen vooraf een cd en een leuk vlaggetje thuisgestuurd. Dus dat was al meteen een mooie start. En dan zie je die indrukwekkende tent staan... Dames in mooie kostuums staan je op te wachten bij een prachtige receptie en dan begint het feest. Alle kinderen werden naar de tent begeleid en kregen daarbij individueel aandacht. Er was bijvoorbeeld een clown die contact legde met een vlinder op een stokje. Veel kinderen met een beperking praten niet, dus die moeten op een andere manier geprikkeld worden. En dat doen de clowns zó goed. Zelfs aan de spreekstalmeester is gedacht. Zij zingt en vertelt - en ondersteunt dat met gebaren. Die gebaren zijn bedoeld om het kinderen allemaal beter te laten begrijpen en beter contact met ze te maken. Dat is precies wat Liv ook zelf doet, omdat ze niet goed kan praten. Hoe uniek is dat!”

Met gelijken

“Alles is prettig kleinschalig en er zijn zoveel mensen die helpen, waardoor je echt het gevoel hebt dat je kind veilig is. Dat is een heel groot verschil met iedere andere plek die je bezoekt. Daarbij is er soms een mentale hindernis om ergens naartoe te gaan. Aan de ene kant wil je niet ergens heen waar je kind altijd maar aangestaard en nagewezen wordt, maar aan de andere kant wil je ook niet in een keurslijf als gehandicapte gestopt worden. Circus Boemtata is er voor gehandicapte kinderen, maar op zo´n manier dat je niet zielig gevonden wordt. Bij Circus Boemtata waren we met gelijken. Dat gaf een soort verbroedering - en dat is heel fijn. Het is prachtig dat dit in Nederland bestaat!”