×

Auditie

Blog 2

CliniClown worden? Nee, daarover had ik nooit nagedacht. Wel wilde ik altijd al de theateropleiding volgen. Die wens werd alleen maar versterkt toen ik als 18-jarige straattheater maakte voor kinderen in voormalige oorlogsgebieden in Bosnië. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt. Alles en iedereen was er grijs en grauw. Ik merkte dat ik door zoiets simpels als theater vreugde kon brengen bij kinderen. Een beetje licht in de donkerte.

Tijdens een studiereis naar Praag sprak ik met iemand die als clown werkte bij CliniClowns. Toen hij over zijn werk vertelde vielen voor mij de puzzelstukjes op hun plek. Als CliniClown zou ik hetzelfde kunnen betekenen voor zieke en gehandicapte kinderen als destijds voor de oorlogskinderen in Bosnië. Om er zeker van te zijn dat dit was wat ik wilde volgde ik meerdere workshop clownerie. Daar werd ik alleen maar bevestigd in mijn gedachten. Spelen in het hier en nu, improviseren, je als een kind verwonderen over dingen die je ziet, bezig zijn met muzikaliteit: prachtig. Dus toen ik afstudeerde aan de theateropleiding, solliciteerde ik direct bij CliniClowns door mijn cv, mijn motivatiebrief en een filmpje op te sturen. Niks spectaculairs, hoor, ik filmde in de hal van mijn ouders hoe ik als clown aanbelde, mijn voeten veegde en binnenkwam. Op basis van mijn brief, mijn cv en mijn filmpje mocht ik auditie doen.

De eerste auditie bestond uit een clownsact die ik moest voorbereiden en een solo improvisatieronde aan een bed met iemand die kind speelde. Ik had drie juryleden voor me en was heel zenuwachtig. Zo’n auditie is een momentopname, je hebt weinig invloed op wat er gebeurt. Er hing nogal wat vanaf, maar gelukkig was ik door naar de volgende ronde! Die bestond weer uit een improvisatie aan bed, maar deze keer speelde ik samen met een CliniClown. Hier draaide het om contact maken, onderlinge chemie, samenspel en gevoel voor scène. Dat was zoveel leuker dan in je eentje spelen, omdat je merkt dat je elkaar versterkt in het spel. Na een kort overleg van de jury hoorde ik dat ik door was! Dus ja, ik mag eindelijk beginnen aan mijn opleiding bij CliniClowns!