×

Het gaat beginnen!

Blog 3

Jaaaa! Het is zover! Mijn opleiding tot CliniClown gaat van start! De helft van de studiekosten is binnengehaald. Wat gaaf dat zoveel mensen CliniClowns een warm hart toedragen. En dat ik daar onderdeel van uit mag maken. Alle donateurs: heel erg bedankt!

Een week lang kun je me vinden in de trainingsruimte van het hoofdkantoor in Amersfoort. Maar voor het zover is, moest ik eerst in drie verschillende ziekenhuizen meelopen met ervaren clowns. Want om het vak van CliniClown te leren, moet ik natuurlijk wel eerst zien wat er zoal bij komt kijken.

Wat ik aantrof in de ziekenhuizen overtrof mijn verwachtingen. Ik zag dat de clowns plezier en ontspanning brengen op plekken waar de spanning vaak hoog ligt. Ouders zijn bezorgd, kinderen voelen zich niet happy of zijn zelfs doodziek. Zodra de clowns een rondje over de gangen maken en een liedje zingen of een beetje muziek maken, ontstaat er positieve reuring. De clowns bezoeken elk kind dat openstaat voor hun aanwezigheid. En zodra ze de kamer binnenlopen, laten ze zich inspireren door de situatie die ze aantreffen of de middelen die voorhanden zijn. Feilloos voelen ze aan of een kind behoefte heeft aan een grapje, een liedje, een gesprekje of gewoon even wat afleiding. En is er geen behoefte, dan lopen de clowns rustig verder. De behoefte van het kind staat centraal. Alleen al door mee te kijken, leerde ik al een hele hoop. Die ziekenhuisbezoeken waren dan ook een bevestiging van mijn gevoel. Dit is wat ik wil!

Binnenkort start de opleidingsweek op het hoofdkantoor in Amersfoort. Ik kan niet wachten!