×

Clown in opleiding

Blog 4

Zo. Mijn opleidingsweek op het hoofdkantoor in Amersfoort zit erop. Het was geweldig. De docenten waren professioneel, betrokken en hadden allemaal hun eigen expertise. Het was hun taak om naar me te ‘kijken’ en het beste uit me te halen. Dat is gelukt!

Als je als CliniClown aan het ziekbed staat moet je rust uitstralen, open zijn en zelfvertrouwen hebben. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De eerste workshops gingen dan ook over ‘er zijn’. Ik moest opkomen en me laten bekijken. Bizar hoe kwetsbaar je bent als je zo bekeken wordt. Iedereen lette op mijn opkomst, mijn ademhaling, mijn nervositeit, de spanning in mijn schouders of iets kleins als een trillende lip. Meerdere keren moest ik opnieuw opkomen, omdat ik niet genoeg mezelf was. Het vreemde was dat zodra ik ging nadenken, ik teveel bezig was met wat ik moest doen. Dan ging het mis. En dat werd natuurlijk opgemerkt. Ik moest leren vertrouwen op mijn gevoel, waardoor ik geen clown spéél, maar een clown bén. Het moet kloppen, zeker als je aan het ziektebed van een kind staat.

De docenten besteedden veel tijd aan fantasie en improvisatie. Ik leerde hoe je op subtiele wijze een fantasiewereld creëert, anderen daarin mee kunt nemen en je zo samen onderdeel wordt van die wereld. Dat was heel gaaf. En dan waren er nog de praktische zaken. Als CliniClown dien je de regels van het ziekenhuis te respecteren. Hygiëne is daar een belangrijk onderdeel van, maar ook de omgang met het ziekenhuispersoneel en hoe je omgaat met de apparatuur op de kamer. We hebben geoefend met verschillende manieren van contact maken. Een baby die niet verder ziet dan een meter afstand benader je immers anders dan een kind in een rolstoel of iemand die vastzit aan slangetjes.

Die trainingsweek was echt een eyeopener voor me: de opbouw was goed, ik heb veel geleerd en ik heb lekker gespeeld. Een goede voorbereiding voor het ‘echte’ werk: mijn stage in het AZM.