×

Stage in het AZM

Blog 5

Op dinsdagen loop ik mee met Sandra en Henk, de CliniClowns Bums en Fiep, die al zo’n 5 jaar samen spelen in het AZM. De ene week speel ik met Henk terwijl Sandra observeert, de andere week zijn hun rollen omgedraaid.

Bij aankomst in het AZM informeert een pedagogisch medewerker of verpleegkundige ons over de kinderen die op de afdeling liggen. Wat hun leeftijden zijn, welke aandoeningen ze hebben, welke bijzonderheden er zijn. Ook als het kind een off day heeft, bijna naar huis mag, jarig is of liever geen contact wil met de clowns wordt dat met ons besproken. In het begin moest ik wel wennen aan die inspreekmomenten. Sommige kinderen zijn zó ziek, dat liet me niet koud. Nog steeds niet. Maar ik heb moeten leren om, zodra ik mijn rode neus opzet, die informatie parkeer. Dan is alleen het kind er, en niet de ziekte. Dat lukt me steeds beter.

Nadat we ons hebben omgekleed maken we een rondje over de gang, vaak met een dansje en een liedje of muziekje. Zo laten we de kinderen weten dat we er zijn. Zo schudden we de spieren los, maken we ons hoofd leeg en creëren we samen een wereld van fantasie. Spelen in het ziekenhuis is heel intiem, omdat je een-op-een contact maakt. De kinderen, hun ouders en grootouders zijn vaak zo dankbaar, juist omdat we niet met de ziekte of het ziekenhuis bezig zijn. Zodra we de kamer binnenlopen, brengen we fantasie, ontspanning en plezier. En zijn we alleen nog maar bezig met het kind, het maken van contact en het spel.