×

"Reza is nu veel minder met ziek zijn bezig"

Toen Reza drie was, moest ze voor het eerst naar het ziekenhuis. Ze bleek namelijk een slokdarmaandoening te hebben. Dat betekent dat ze nu benauwd kan worden of pijn krijgt bij het eten. Ze moet dan één of meer dagen naar het ziekenhuis om onder narcose een ingreep te ondergaan. "Dat proberen we altijd op dinsdag te doen, want dan zijn de CliniClowns er", vertelt Nicole Koopmans, moeder van Reza.

Alleen naar het ziekenhuis als de clowns er zijn

"Als we niet op dinsdag kunnen, baalt ze heel erg en is ze helemaal verdrietig. Als we op dinsdag kunnen, weet ze dat de clowns langskomen - een uurtje of twee nadat ze wakker wordt. Ze vindt het dan veel minder erg om naar het ziekenhuis te gaan.” 

"Het is altijd lachen als ze er zijn"

“Reza associeert de clowns echt met haar opname en met wat ze heeft. Dat willen we ook zo houden. We leggen niet teveel nadruk op haar aandoening, het leven gaat gewoon door. Dat neemt niet weg dat ik héél blij ben dat de clowns er zijn. Het is altijd lachen als ze er zijn en Reza verheugt zich er op. Zo is er eens een clown geweest met een bruin petje. Een andere clown zei dat hij poep op z´n hoofd had en ging met wc-papier aan de slag. Reza vond het prachtig. De volgende keer had ze al bedacht dat ze zelf een grap met poepgeluidjes voor de clowns ging maken. Al met al ben je zo veel minder met het ziekenhuis en met ziek zijn bezig en dat helpt enorm.” 

Moeder Nicole steunt CliniClowns

“Reza vindt het helemaal stoer dat ik donateur ben. ‘Mama betaalt de clowns’, zegt ze dan. Het grappige is dat ik nooit zo positief over de CliniClowns was toen ik zelf nog geen kinderen had. Ik kon me niet voorstellen dat kinderen er op zaten te wacht. Nu zie ik dat kinderen er echt vrolijk en blij van worden. Alle kinderen op de zaal fleuren meteen op als ze komen. De clowns voelen bovendien zó goed aan wat kinderen wel en niet kunnen, dat is zó knap. Ze kunnen het klein en bescheiden houden of helemaal los gaan.” 

Kom ook in actie!

Wil je CliniClowns ook steunen? Geef een ziek kind de kracht van een lach: doneer of start je eigen goede doelen actie!