×

Thuisbezoek voor Romy...

Karen van Gerven is de moeder van Romy, een meisje van 12 met een zeldzaam syndroom. Vorig jaar kreeg Romy thuis clowns Bes en Zussie op bezoek. Karen vertelt hieronder over dit bijzondere 'cadeautje' voor haar dochter.

Zeldzaam syndroom

“Romy is nu 12 jaar. Ze heeft een zeldzaam syndroom dat onder andere slappe spieren veroorzaakt, waardoor de meeste patiëntjes niet kunnen lopen. Romy kreeg er ook infecties en longontstekingen door, waardoor ze vaak in het ziekenhuis heeft gelegen. Ondanks dat was ze altijd een vrolijk kind dat volop van het leven genoot. Tot ze een jaar of drie geleden ernstige epilepsie kreeg – met soms wel 80 aanvallen per dag. Blijdschap en verdriet kan ze nu niet meer tonen en ze heeft veel pijn. Ook kan ze alleen nog liggen. Ze kan niet meer naar het kinderdagverblijf en naar buiten, want we hebben geen voorzieningen om haar liggend te vervoeren.”

Echt een cadeautje!

“Een vriendin van ons vond het zo jammer dat het wereldje van Romy zo klein wordt, dat ze de CliniClowns heeft gevraagd of ze haar thuis konden bezoeken. Echt een cadeautje! Het was fantastisch. Het feit dat ze aandachtig keek en de clowns volgde, was voor ons een teken dat ze echt genoot. Alle aandacht ging naar haar. Met een klein muziekinstrumentje, een sambabal, bellen blazen, tule doekjes… kleine dingetjes, waarmee de clowns een belevingswereld creëren en contact maken op een manier die bij haar past. CliniClowns zijn kanjers in het improviseren.” 

Stukje zonneschijn in zware tijden

“Als de clowns binnenkomen, krijg je een lach op je gezicht - en zelfs als ze weg zijn, blijf je nog in een vrolijke stemming. Heel bijzonder. Dat ze bestaan, is voor ons een stukje zonneschijn in zware tijden. De vrolijke noot. Dat kan zitten in een bezoekje in het ziekenhuis, waar je even wordt afgeleid van alle medische toestanden - maar het speciale thuisbezoek was helemaal een feestje.”

Moment om even te genieten

“Om te ontspannen, kunnen wij gezonde mensen op een terrasje wat drinken of bijvoorbeeld naar het theater. Voor een meisje dat zo beperkt is als Romy, is een bezoek van de CliniClowns eigenlijk haar theater. Haar uitje. Haar moment om even te genieten. Dat zoiets door zoveel mensen mogelijk wordt gemaakt, waardeer ik bijzonder. Het is voor kinderen zoals Romy én hun ouders echt heel belangrijk dat deze speciale aandacht er is.”