×

Duik in Circus CliniClowns

Een van de eerste bezoekers van Circus CliniClowns is Matthijs. Samen met zijn ouders Jan Paul en Martine, en zijn zusje Zoë keek hij vol verwachting uit naar de opvolger van Circus Boemtata. Vader Jan Paul: “Geweldig dat dit bestaat!”

'Hij vond het helemaal geweldig om onderdeel te zijn van de voorstelling.'
- Martine, moeder van Matthijs -

Matthijs heeft het Syndroom van Down en is autistisch. Het is altijd spannend hoe zijn pet staat als vader Jan Paul, moeder Martine en zijn zusje Zoë eropuit trekken. Jan Paul: "Alles moet bij Matthijs een bepaald patroon hebben, en als dat afwijkt wordt het lastig voor hem. Zijn dingen nieuw voor hem, dan kruipt hij in zijn schulp. Dat geldt ook voor de plaatsen waar het druk is. Op die momenten staat zijn rolstoel klaar, voor hem een veilige plek. Maar bij Circus CliniClowns heeft hij die nauwelijks nodig gehad. Het ging hartstikke goed met hem.”

Onderdeel van de voorstelling

De bak met ‘sop’ in de wasserij van Circus CliniClowns was al snel het terrein van Matthijs. Vol overgave stortte de enthousiaste jongen zich in de bubbels, waarna Jan Paul hem er maar met moeite weer uit kon trekken. “Hij vond het helemaal geweldig om onderdeel te zijn van de voorstelling. De was doen en ophangen, taartjes maken in de taartenfabriek; het waren zijn hoogtepunten.”

Overzicht door kleinschaligheid

"Matthijs heeft het van het begin tot het einde het heel goed volgehouden en genoten”, zegt moeder Martine trots. “Wat heel fijn is, is dat de voorstelling in blokjes is opgeknipt. Het publiek beweegt zich drie keer naar een nieuwe setting. Voor Matthijs werkt dat prettig, want dan krijgt hij in een kleine groep overzicht van wat er speelt. En als we daarna allemaal bij elkaar komen in de piste, kent hij iedereen al en heeft hij alles gezien. Dan geniet hij er ook van, en dat was hier echt het geval.”

"De basis van CliniClowns is zorg voor andere mensen, ze opereren niet uit winstbejag. En dat is ontzettend knap! Circus CliniClowns is voor ons een uitje voor het hele gezin, want ook voor Zoë was het genieten. Geweldig dat dit bestaat!"