×

Kom in actie: veelgestelde vragen

Hieronder staan vragen die ons vaak worden gesteld over in actie komen voor CliniClowns. Kijk hieronder of jouw vraag ertussen staat. Wil je iets anders weten? Vul dan het contactformulier in of bel rechtstreeks met ons
actieteam op 033 469 90 55.
 

Actieaanmelding

Ik wil een actie organiseren. Hoe doe ik dit?

Wat leuk dat je een actie wil organiseren voor CliniClowns! Je kunt zelf een actie aanmaken, maar je kunt ook een bestaande actie helpen met jouw kennis, tijd en kunde. Bekijk hier de uitleg voor het aanmaken van een eigen actiepagina!
 
Wanneer je actiepagina gesloten is en de einddatum is verstreken, worden de donaties niet meer via jouw actiepagina gedoneerd, maar rechtstreeks naar CliniClowns.

Kan er een CliniClown komen naar mijn actie?

Helaas is het niet mogelijk om een CliniClown in te zetten bij acties. Hier zijn verschillende redenen voor:

 • De CliniClowns zijn er echt alleen voor zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie in zorginstellingen.
 • De CliniClowns zijn geen theater en/of circusclowns. Het zijn professionele en speciaal opgeleide clowns met een medische en/of pedagogische achtergrond.
 • De CliniClowns zijn niet te huur voor derden. Voor (eenmalige) clownsoptredens en/of het ‘opleuken’ van evenementen kun je beter terecht bij theaterbureaus en impresariaten. 
 • Wanneer je besluit om eigen clowns in te huren ter opluistering van je actie, hebben wij de volgende verzoeken: 
 • Wil je in alle communicatie duidelijk maken dat de betreffende clowns geen CliniClowns zijn.
 • Wil je proberen te voorkomen dat de betreffende clown op persfoto’s wordt vastgelegd, anders ontstaat ten onrechte het idee dat er wel CliniClowns zijn ingezet. 
Je kunt wel een van onze vrijwilligers uitnodigen tijdens je actie om bijvoorbeeld een symbolische cheque in ontvangst te nemen of het startschot van een sponsorloop te geven. 
 

Klopt het dat er wenskaarten worden verkocht?

We krijgen veel vragen over een actie waarbij er wenskaarten in Wouw, Bruinisse en Rijen worden verkocht voor CliniClowns. Deze actie is niet bij ons bekend. We adviseren om ons op bij ons wel bekende manieren te steunen.

Promotiemateriaal

Kan ik promotiemateriaal aanvragen?

Het is mogelijk om CliniClowns promotiemateriaal te ontvangen om jouw actie zo aantrekkelijk en leuk mogelijk te maken! Denk hierbij aan: een vlaggenlijn, een grote en een kleine vlag met daarop het CliniClowns logo. Dit materiaal wordt uitgeleend onder de voorwaarde dat het na de actie weer naar ons retour wordt gestuurd. 

Je kunt de vlaggen kosteloos terugsturen naar ons antwoordnummer:

Stichting CliniClowns
Antwoordnummer 99
3800 VB Amersfoort
 
We kunnen je ook een gratis actiepakket opsturen. Hierin zit onder andere: 2 rode neusjes, 2 ballonnen, posters, stickers, kaarten en brochures. Als je dit leuk lijkt, laat dat ons dan even weten en geef je adresgegevens even door!
 
Het is mogelijk om ons mascottepak Toet te lenen, mits deze op voorraad is. Toet is onze mascotte! Zie hier een foto van Toet.
 
Je kunt ook altijd even een kijkje nemen in onze webshop, hier staan nog veel meer producten! Wil je CliniClowns producten verkopen? Geef dit aan, dan helpen we je daarmee verder.

Is er beeldmateriaal beschikbaar?

We hebben beeldmateriaal dat je kan gebruiken bij je actie. Op onze tips & tools vind je een aantal foto’s, een voorbeeld persbericht en een kant-en-klare post die je voor social media kan gebruiken.

Daarnaast kun je gebruik maken van ons actielogo. Daar zijn enkele voorwaarden aan verbonden die in dit document staan vermeld. Deze regels zijn opgesteld om misbruik van het logo en beschadiging van onze naam te vermijden.
 
We stellen het op prijs als je van te voren je uitingen met ons beeldmateriaal en/of logo en merknaam aan ons wil laten zien. Je kunt dit mailen naar acties@cliniclowns.nl.

Collecteren

Kan ik collecteren voor CliniClowns?

Om te collecteren hebben we gratis collectedozen die je kunt aanvragen. Of kijk op onze tips & tools pagina en download daar een tabel, waarmee je heel gemakkelijk zelf een collectebus kan maken. Laat dan goed zien dat je voor CliniClowns aan het collecteren bent en maak je eigen actiepagina aan op ons actieplatform.

Belangrijk als je gaat collecteren in openbare ruimtes:

 • CliniClowns verleent geen medewerking aan en/of toestemming voor collecteren op de openbare weg ten bate van onze organisatie.
 • CliniClowns verleent geen medewerking aan aanvragen voor collectevergunningen.

Communicatie

Hoe mag ik communiceren over CliniClowns?

Het kan zijn dat je ter ondersteuning van je actie programmaboekjes, posters en/of entreekaartjes maakt, dan wel sponsorbrieven schrijft waarin je gebruik maakt van de naam en/of het logo van CliniClowns. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de volgende punten:

 • De naam CliniClowns mag worden gebruikt mits duidelijk wordt gemaakt dat de actie ten bate van CliniClowns is en niet dóór CliniClowns wordt georganiseerd. 
 • Heldere en eenduidige communicatie is van belang, niet alleen voor ons, maar ook bij de benadering van sponsors, publiek en andere betrokkenen. In alle communicatie-uitingen moet duidelijk naar voren komen hoe de donatie aan CliniClowns wordt samengesteld, bijvoorbeeld door te vermelden welke percentage van de opbrengst naar CliniClowns gaat. 
 • Wij vragen je om alle uitingen waarin de naam en/of het logo van CliniClowns wordt vermeld vóór uitgave ter goedkeuring aan ons voor te leggen zodat wij een eenduidige communicatie kunnen bewaken en eventuele onjuistheden kunnen voorkomen. 
 • Voor gebruik van het logo en het woordmerk CliniClowns heb je vooraf toestemming van CliniClowns nodig. Dit doe je door je actie bij ons bekend te maken. Meld je actie gelijk online op ons actieplatform en neem contact op met ons actieteam op 033 469 90 55 of mail naar acties@cliniclowns.nl

Hoe kan ik persaandacht krijgen voor mijn actie?

Graag verwijzen we je naar onze tips & toolspagina. Hier vind je o.a. een voorbeeld persbericht en tips hoe je persaandacht kan krijgen. Wellicht is er wel iemand die jou graag wil ondersteunen om je actie extra onder de aandacht te krijgen?

Vrijwilligers

Kan iemand van CliniClowns een startschot geven of onze cheque in ontvangst nemen?

Voor het in ontvangst nemen van cheques, het geven van een startschot of het geven van een voorlichting hebben we vrijwilligers die ons overal representeren. Als het je leuk lijkt om een vrijwilliger naar je actie te laten komen is het handig om dit zo vroeg mogelijk aan ons door te geven. Dan is de kans dat er iemand beschikbaar is groter! We kunnen een actiebezoek namelijk niet garanderen, omdat onze ambassadeurs op vrijwillige basis voor ons werken. Natuurlijk doen wij ons uiterste best om alle aanvragen te honoreren.
 
Om veiligheidsredenen nemen onze vrijwilligers alleen symbolische cheques in ontvangst. Als je je actie hebt aangemeld op ons actieplatform kun je je ingezamelde geld storten via je eigen pagina.
Helaas is het niet mogelijk om een bekende Nederlander die zijn/haar naam aan ons verbonden heeft naar je actie te laten komen. Dit gebeurt uitsluitend aanwezig bij grote/landelijke acties die door CliniClowns zelf worden geïnitieerd.
 

Kunnen we onze cheque in een ziekenhuis overhandigen?

Helaas is het niet mogelijk om afspraken te maken voor het overhandigen van je symbolische cheque in een ziekenhuis of aan de CliniClowns. Dit komt omdat CliniClowns Nederland te gast is in ziekenhuizen waar wij kinderen bezoeken. Wij willen geen misbruik maken van deze geboden gastvrijheid.

Onze clowns nemen ook geen cheques in ontvangst. Zij concentreren zich volledig op de kinderen die zij bezoeken. Het bieden van afleiding en plezier aan kinderen is onze doelstelling en de reden waarom velen ons steunen. Dat vertrouwen willen we niet beschamen.
 

Kunnen we onze cheque op jullie kantoor in Amersfoort overhandigen?

Wij vinden het altijd heel bijzonder om een cheque weer in ontvangst te mogen nemen. Dus mocht je in de gelegenheid zijn om bij ons in Amersfoort langs te komen, maak dan eerst een afspraak, zodat je er zeker van bent dat er ook iemand is om je te ontvangen. Je kunt contact opnemen met ons actieteam op 033 469 90 55 of via acties@cliniclowns.nl.

Hebben jullie ook bekende Nederlanders als Ambassadeur?

CliniClowns Nederland prijst zich gelukkig dat radio/tv-presentator Jack van Gelder zich inzet voor de organisatie.

Geld

Wat gebeurt er met het door ons opgehaalde bedrag van onze actie?

Giften aan CliniClowns Nederland komen ten goede aan het werk van de CliniClowns in alle zorginstellingen waar de CliniClowns spelen en de projecten die CliniClowns uitvoert ten behoeve van kinderen met een ziekte of handicap. Het is helaas niet mogelijk om aan individuele instellingen dan wel projecten te schenken. In je communicatie kun je bijvoorbeeld wel zeggen: “De opbrengst van de actie komt ten goede van CliniClowns, die onder andere spelen in ziekenhuis X te Y."

Waar kan ik het ingezamelde geld storten?

Als je je actie hebt aangemeld op ons actieplatform, kun je je ingezamelde geld afstorten via je eigen actiepagina. Geef dan bij het sponsoren van je eigen actie aan dat het om een cash-in gaat. Zo weten wij dat dit geld is wat je contant voor ons hebt ingezameld. Dit is wel zo leuk, want zo zien de mensen die je actie gesteund hebben meteen wat het resultaat is van je actie.