×

Kom in actie: veelgestelde vragen

Hieronder staan vragen die ons vaak worden gesteld over in actie komen voor CliniClowns. Heb je een vraag? Kijk hieronder of jouw vraag ertussen staat. Wil je iets anders weten? Vul dan het contactformulier in of bel rechtstreeks met ons
actieteam op 033 469 90 55.
 

Actieaanmelding

Ik wil een actie organiseren. Hoe pak ik dit aan?

Wat leuk dat je een actie wilt organiseren! Met de opbrengsten van jouw actie kunnen wij ons inzetten voor nog meer zieke en gehandicapte kinderen en voor mensen met dementie.
Inspiratie nodig? Hier vind je verschillende voorbeeldacties. Je kunt ook met meerdere mensen een actie opzetten. Bijvoorbeeld met je bedrijf en/of afdeling of met je school of sportvereniging. Wij denken graag met je mee! Bel ons actieteam op 033 469 90 55 of mail je vraag naar acties@cliniclowns.nl. Je kunt je actie ook gelijk aanmelden via het actieplatform.  Wij wensen je alvast heel veel plezier met je actie!

Wat kan ik doen?

Iedereen kan CliniClowns versterken! Dit kan door zelf in actie te komen, of door een bestaande actie te helpen met jouw kennis, tijd of kunde. Bekijk welke hulp actievoerders nodig hebben. 

Wanneer stopt mijn actie?

Bij het aanmaken van je eigen actiepagina voer je een (begin)datum in, 30 dagen na de datum stopt je actiepagina automatisch. Wil je dat jouw actiepagina langer open blijft staan, dan kun je ons bellen op 033 469 90 55 of mailen naar acties@cliniclowns.nl. Wij kunnen de einddatum altijd voor je aanpassen.

Kan er ook na afloop van mijn actie op mijn pagina gedoneerd worden?

Wanneer je actiepagina is gesloten en de einddatum is verstreken, worden de donaties niet meer bij jouw actiepagina opgeteld.. De donaties komen echter nog wel bij ons terecht.

Ik heb per ongeluk twee pagina’s aangemaakt, hoe verwijder ik er één?

Mocht je per ongeluk meerdere actiepagina’s hebben aangemaakt, neem dan contact op met ons actieteam op 033 469 90 55 of mail je vraag naar acties@cliniclowns.nl.

Promotiemateriaal

Kunnen we CliniClowns vlaggen lenen?

Het is mogelijk om een CliniClowns vlag te lenen, mits voorradig. Je kunt een vlag aanvragen bij ons actieteam via 033 469 90 55 of via acties@cliniclowns.nl. Uiteraard stellen wij het op prijs dat de vlag zodra deze niet meer nodig is terug gestuurd wordt, zodat ook anderen weer onze vlag(gen) kunnen lenen. Je kunt de vlaggen kosteloos terugsturen naar ons antwoordnummer:

Stichting CliniClowns
Antwoordnummer 99
3800 VB Amersfoort

Is er promotiemateriaal van CliniClowns beschikbaar om mijn actie te ondersteunen?

Wij ondersteunen jouw actie graag met diverse promotiematerialen. Denk hierbij aan ballonnen, posters, stickers, collectedoosjes, brochures, vlaggen (lijnen) etc.  Wil je deze spullen ontvangen? Maak dan je actie bij ons kenbaar door je actie aan te melden op ons actieplatform of door contact op te nemen met ons actieteam via 033 46990 of via acties@cliniclowns.nl.

Gratis kun je al 5 posters, 3 collectedozen en 50 folders krijgen. Een groot aantal rode neuzen of ballonnen kun je bijvoorbeeld via onze webshop bestellen. Je kunt hier een account aanmaken en als je dan een mail stuurt naar actie@cliniclowns.nl kunnen we je in een speciale kortingsgroep voor actievoerders plaatsen en kun je het materiaal tegen inkoopprijs bestellen.

Hoe krijg ik mijn actie extra onder de aandacht via CliniClowns?

We zetten onze actievoerders graag in het zonnetje! We hebben hiervoor de actieblog op onze website. Voor gebruik op de blog hebben we duidelijke foto’s en een begeleidend stukje tekst nodig. Als je een foto meestuurt zorg er dan voor dat de foto liggend is en dat je het originele exemplaar naar ons opstuurt. Bij doorlopende acties kunnen we je hier ook updates en doorlink mogelijkheden naar Facebook voor aanbieden.

Hoe mag ik communiceren over CliniClowns?

Het kan zijn dat je ter ondersteuning van je actie programmaboekjes, posters en/of entreekaartjes maakt, dan wel sponsorbrieven schrijft waarin je gebruik maakt van de naam en/of het logo van CliniClowns. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de volgende punten:

 • De naam CliniClowns mag worden gebruikt mits duidelijk wordt gemaakt dat de actie ten bate van CliniClowns is en niet dóór CliniClowns wordt georganiseerd. 
 • Heldere en eenduidige communicatie is van belang, niet alleen voor ons, maar ook bij de benadering van sponsors, publiek en andere betrokkenen. In alle communicatie-uitingen moet duidelijk naar voren komen hoe de donatie aan CliniClowns wordt samengesteld, bijvoorbeeld door te vermelden welke percentage van de opbrengst naar CliniClowns gaat. 
 • Wij vragen je om alle uitingen waarin de naam en/of het logo van CliniClowns wordt vermeld vóór uitgave ter goedkeuring aan ons voor te leggen zodat wij een eenduidige communicatie kunnen bewaken en eventuele onjuistheden kunnen voorkomen. 
 • Voor gebruik van het logo en het woordmerk CliniClowns heb je vooraf toestemming van CliniClowns nodig. Dit doe je door je actie bij ons bekend te maken. Meld je actie gelijk online op ons actieplatform en neem contact op met ons actieteam op 033 469 90 55 of mail naar acties@cliniclowns.nl

Kan ik Knuffel Toet & Sleutelhangers verkopen voor jullie?

Het is nu ook mogelijk om onze knuffel Toet te verkopen voor jouw actie. We sturen je graag kosteloos een doos met Toetknuffels en/of sleutelhangers om te verkopen vanuit huis of op marktjes, tijdens je actie etc. De prijs waarvoor we Toet verkopen bedraagt €7,50 en de sleutelhanger kost €3,95.

Beeldmateriaal

Mag ik het CliniClowns logo gebruiken?

Natuurlijk kun je ons actielogo gebruiken! Voordat je ons logo echt kan gebruiken willen we graag meer weten over de organisatie en de inhoud van je actie. Daarom vragen we je om je actie bij ons aan te melden. Dit kan direct op ons actieplatform, telefonisch op 033 469 90 55 of per mail naar acties@cliniclowns.nl. 

Vervolgens kun je een actiepakket en ons logo aanvragen.. Met het aanmelden van je actie geef je gelijk akkoord op onze actievoorwaarden. Graag ontvangen wij ook een ontwerp van je uiting met duidelijk vermeld waar het logo dan geplaatst wordt. Wij geven dan zo spoedig mogelijk reactie. 

Aan het gebruik van het CliniClowns logo zijn enkele voorwaarden verbonden, die in dit document staan vermeld. Deze regels zijn opgesteld om misbruik van het logo en beschadiging van onze goede naam te vermijden. Wij vragen je begrip hiervoor.

Hoe kan ik persaandacht krijgen voor mijn actie?

Graag verwijzen we je naar onze tips & toolspagina. Hier vind je o.a. een voorbeeld persbericht en tips hoe je persaandacht kan krijgen. Wellicht is er wel iemand die jou graag wil ondersteunen om je actie extra onder de aandacht te krijgen?

Mag ik als actievoerder foto’s van CliniClowns gebruiken?

Natuurlijk kan dat! Speciaal voor jou hebben we dan ook een aantal foto’s beschikbaar die je als actievoerder mag gebruiken. Deze vind je op onze tips & toolspagina. Wij stellen het zeer op prijs als je van te voren je uitingen met ons beeldmateriaal en/of logo en merknaam aan ons wilt laten zien, om eventuele misverstanden te voorkomen. Je kunt dit mailen naar acties@cliniclowns.nl. Zodra wij het ontwerp gezien hebben, geven we zo spoedig mogelijk reactie.

Collecteren

Kan ik collecteren voor CliniClowns?

Geweldig dat je voor CliniClowns wilt collecteren. Het inzamelen van geld voor CliniClowns is zonder problemen mogelijk op eigen terrein. We hebben hiervoor gratis collectedozen die je kunt aanvragen. Of kijk op onze tips & toolspagina en download daar een label, waarmee je heel gemakkelijk zelf een collectebus kan maken van bijvoorbeeld een oude pindakaas pot. Laat zien dat je voor CliniClowns aan het collecteren bent en maak je eigen actiepagina aan op ons actieplatform.

Belangrijk als je gaat collecteren in openbare ruimtes:

 • CliniClowns verleent geen medewerking aan en/of toestemming voor collecteren op de openbare weg ten bate van onze organisatie. 
 • CliniClowns Nederland verleent geen medewerking aan aanvragen voor collectevergunningen, die derden ten bate van onze organisatie houden. 

Vrijwilligers (Hulp vanuit CliniClowns)

Kan iemand van CliniClowns een startschot geven of onze cheque in ontvangst nemen?

Voor het in ontvangst nemen van cheques en het geven vaneen startschot bijvoorbeeld hebben wij onze vrijwilligers die ons overal representeren. Wanneer je een afspraak wilt maken over de aanwezigheid van een vrijwilliger bij je actie, is dat altijd mogelijk. Een vrijwilliger kan maximaal twee keer naar een actie komen/aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een eerste keer om een startschot voor een sponsorloop te geven en later om een cheque in ontvangst te nemen. Vraag dit wel uiterlijk 3 weken van tevoren aan zodat we dit kunnen inplannen.

Afspraken met een vrijwilliger worden altijd onder voorbehoud gemaakt. Dit omdat we de komst van een vrijwilliger helaas niet kunnen garanderen. Natuurlijk doen wij ons uiterste best om alle aanvragen te honoreren, maar mocht het onverhoopt niet mogelijk zijn, dan hoor je dat zo snel mogelijk van ons. We maken dan graag een nieuwe afspraak. Wil je graag een vrijwilliger aanvragen, doe dit dan via je accountpagina van je actiepagina of bel met ons actieteam op 033 469 90 55 of mail je verzoek naar acties@cliniclowns.nl.

Mascotte Toet

Daarnaast is het ook mogelijk om ons Toetpak te lenen, mits voorradig. Toet is onze mascotte en vooral bij de kinderen heel erg populair. Het is mogelijk om iemand van jullie in het pak rond te laten lopen en foto’s met de kinderen te laten maken. Misschien is het dan ook een leuk idee als Toet het startschot geeft. Het lenen van het Toetpak is helemaal gratis, maar jullie moeten het pak wel zelf hier in Amersfoort komen ophalen. We kunnen het pak ook toesturen, maar dan moeten jullie zelf de verzendkosten betalen.

Hoeveel kost een vrijwilliger om een voorlichtingspraatje te houden?

CliniClowns heeft een aantal vrijwilligers die geregeld kosteloos en met heel veel enthousiasme het verhaal van CliniClowns vertellen!

Kan ik het opgehaalde geld overhandigen aan de vrijwilliger?

Om veiligheidsredenen nemen onze vrijwilligers alleen symbolische cheques in ontvangst. Als je je actie hebt aangemeld op ons actieplatform kun je je ingezamelde geld afstorten via je eigen actiepagina.

Hebben jullie ook bekende Nederlanders als Ambassadeur?

CliniClowns Nederland prijst zich gelukkig dat radio/tv-presentator Jack van Gelder zich inzet voor de organisatie.

Kan er een BN-er naar onze actie komen?

Helaas is het niet mogelijk om een bekende Nederlander die zijn/haar naam aan ons heeft verbonden naar je actie te laten komen. Wij vragen bekende Nederlanders uitsluitend aanwezig te zijn bij grote/landelijke acties die door CliniClowns zelf worden geïnitieerd.

Kan er een CliniClown komen naar mijn actie?

Helaas is het niet mogelijk om een CliniClown in te zetten bij acties. Hier zijn verschillende redenen voor:

 • De CliniClowns zijn er echt alleen voor zieke en gehandicapte kinderen, en voor mensen met dementie in zorginstellingen.
 • De CliniClowns zijn geen theater en/of circusclowns. Het zijn professionele en speciaal opgeleide clowns met een medische en/of pedagogische achtergrond.
 • De CliniClowns zijn niet te huur voor derden. Voor (eenmalige) clownsoptredens en/of het ‘opleuken’ van evenementen kun je beter terecht bij theaterbureaus en impresariaten. 
 • Wanneer je besluit om eigen clowns in te huren ter opluistering van je actie, hebben wij de volgende verzoeken: 
 • Wil je in alle communicatie duidelijk maken dat de betreffende clowns geen CliniClowns zijn.
 • Wil je proberen te voorkomen dat de betreffende clown op persfoto’s wordt vastgelegd, anders ontstaat ten onrechte het idee dat er wel CliniClowns zijn ingezet. 
 Je kunt wel een van onze vrijwilligers uitnodigen tijdens je actie om bijvoorbeeld een symbolische cheque in ontvangst te nemen of het startschot van een sponsorloop te geven. 
 

Opgehaalde sponsorbedragen

Kunnen we onze symbolische cheque in een ziekenhuis overhandigen, al dan niet aan de CliniClowns?

Helaas is het niet mogelijk om afspraken te maken voor het overhandigen van je symbolische cheque in een ziekenhuis of aan de CliniClowns. Dit komt omdat CliniClowns Nederland te gast is in ziekenhuizen waar wij kinderen bezoeken. Wij willen geen misbruik maken van deze geboden gastvrijheid.

Onze clowns nemen ook geen cheques in ontvangst. Zij concentreren zich volledig op de kinderen die zij bezoeken. Het bieden van afleiding en plezier aan kinderen is onze doelstelling en de reden waarom velen ons steunen. Dat vertrouwen willen we niet beschamen.
 

Kunnen we onze cheque op jullie kantoor in Amersfoort overhandigen?

Wij vinden het altijd heel bijzonder om een cheque weer in ontvangst te mogen nemen. Dus mocht je in de gelegenheid zijn om bij ons in Amersfoort langs te komen, maak dan eerst een afspraak, zodat je er zeker van bent dat er ook iemand is om je te ontvangen. Je kunt contact opnemen met ons actieteam op 033 469 90 55 of via acties@cliniclowns.nl.

Wat gebeurt er met het door ons opgehaalde bedrag van onze actie?

Giften aan CliniClowns Nederland komen ten goede aan het werk van de CliniClowns in alle zorginstellingen waar de CliniClowns spelen en de projecten die CliniClowns uitvoert ten behoeve van kinderen met een ziekte of handicap. Het is helaas niet mogelijk om aan individuele instellingen dan wel projecten te schenken. In je communicatie kun je bijvoorbeeld wel zeggen: “De opbrengst van de actie komt ten goede van CliniClowns, die onder andere spelen in ziekenhuis X te Y."

Waar kan ik het ingezamelde geld storten?

Als je je actie hebt aangemeld op ons actieplatform, kun je je ingezamelde geld afstorten via je eigen actiepagina. Geef dan bij het sponsoren van je eigen actie aan dat het om een cash-in gaat. Zo weten wij dat dit geld is wat je contant voor ons hebt ingezameld. Dit is wel zo leuk, want zo zien de mensen die je actie gesteund hebben meteen wat het resultaat is van je actie.

Heeft CliniClowns standaard cheques voor ons die we kunnen gebruiken bij de overhandiging?

Wij maken het je natuurlijk zo makkelijk mogelijk! Kijk op onze tips en tools pagina. Hier vind je cheques in verschillende bestanden. Het is slechts een kwestie van printen en dan kun je vol trots je cheque invullen. 

Contact?

Bel gerust met ons actieteam op 033 469 90 55 of mail ons via acties@cliniclowns.nl. Wij helpen je graag verder en denken met veel plezier met je mee.
Elke actie, helpt ons verder bij het realiseren van ons doel: zieke en gehandicapten kinderen en mensen met dementie in hun kracht zetten. Alvast veel dank voor je inzet en enthousiasme!