×

"Zodra de speelkoffer open gaat, is het tijd voor een spel en ontspanning"

Sylvia van der Pad is senior begeleidster bij kinderdienstcentrum Kind&Zo. Sylvia was betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe Speelkoffer, namelijk een die speciaal afgestemd is op de belevingswereld van kinderen met een handicap. Sylvia vertelt over het belang van deze Speelkoffer voor 'haar' kinderen:

“Ik werk bij Kind&Zo in Delft, waar we kinderen van 2 tot 18 jaar met meervoudige beperkingen dagactiviteiten en therapie bieden. Ik begeleid een groepje van 4 kinderen. Ik bedenk passende activiteiten voor ze, overleg met therapeuten…en sinds kort zit ook de Speelkoffer van de CliniClowns in mijn takenpakket. Daar ben ik erg blij mee!”

Speelkoffer voor kinderen met handicap

“De Speelkoffer is een kleurrijke koffer met allerlei laden waarin van alles verstopt zit. We hebben eerst de reguliere Speelkoffer ontvangen die ook in ziekenhuizen staat, zodat we die met onze kinderen konden testen. Daarna kregen we de mogelijkheid de Speelkoffer aan te passen naar het belevingsniveau van onze kinderen. Ze vinden basale prikkels bijvoorbeeld heel leuk. Rare geluiden, een wind die waait, geuren. Dat hebben we allemaal aangepast.”

"Spelen met de koffer is een soort feestje"

"Iedere groep mag een tijdsdeel per week gebruikmaken van de Speelkoffer. Dat is dan echt een soort feestje. Zodra de koffer open gaat, is het tijd voor spel en ontspanning. Daarnaast helpt de Speelkoffer mij in mijn werk. Als kinderen bijvoorbeeld als doel hebben hun concentratie te verbeteren of hun reactievermogen te vergroten, dan kan ik de Speelkoffer daarbij gebruiken. Zo kunnen we doelgericht aan de ontwikkeling van kinderen werken.”

"Door de speelkoffer kroop ze uit haar schulp"

“Het kan lastig zijn om contact te maken met de kinderen die in ons centrum komen. Zo is er een meisje in ons centrum dat moeilijk contact maakt en zichzelf soms pijn doet. Het is voor ons niet altijd duidelijk waarom ze die pijnprikkels opzoekt. Wil ze iets vertellen? Vindt ze iets niet fijn? Ze kan niet praten, dus kunnen we daar lastig achter komen. We hebben haar in een rolstoel bij de Speelkoffer gezet. Ze hoefde niets, maar door alle geluiden die ze hoorde en de dingen die ze zag, is ze uit zichzelf langzaam wat uit haar schulp gekropen. Dat begon met een beetje opkijken, maar nu komt ze al uit haar rolstoel en kruipt ze zelf naar de koffer. Ze speelt dan, heeft het naar haar zin en heeft vaak de rest van de dag een goede dag. Dat vind ik fantastisch om te zien.”