×

Terugblik Relatiecongres CliniClowns 2016

Op vrijdag 22 april vond het relatiecongres van de CliniClowns plaats met als titel: ‘Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt’. Het thema van de dag: de psychosociale problematiek bij kinderen in zorginstellingen. Wat vraagt dit van de zorgverlener in de omgang met kinderen en hoe kun je hier het beste op inspelen? Vanuit verschillende invalshoeken werd naar dit onderwerp gekeken.  
 

Directeur Barbara Hellendoorn mocht de eerste ‘award’ in ontvangst nemen van Soest en Pop en opende daarmee de dag. “Wat een mooie opkomst van professionals uit het veld. Samen laten we zien hoe een holistische aanpak kan en moet werken in de zorg. Vandaag biedt volop kansen om elkaar te inspireren en te netwerken. Jullie weten als geen ander wat er speelt binnen het ziekenhuis, dus zie je mogelijkheden waar wij van toegevoegde waarde kunnen zijn, laat het ons weten.”

Het effect van de clown

De eerste spreker van de dag is Judith Rosmalen, hoogleraar Psychomatiek. “Voelen doen we met lichaam en geest. Klachten die je voelt hebben meestal een psychische component. Angst en depressie leiden tot meer lichamelijke klachten en andersom. We kennen allemaal het voorbeeld van buikpijn hebben van de stress. Maar ook het effect van positieve gevoelens is gemeten.” Judith neemt het verhaal van Mike als voorbeeld en kijkt vervolgens wat de wetenschap hierover zegt. Zo blijkt uit onderzoeken dat het effect van de clown beter werkt bij pijn dan een verdovende crème. “We zien dat de clown afleidt en daardoor het filter tussen signalen en sensaties versterkt.”

Stop met het tweesporenbeleid

Daarna is Elise van de Putte, kinderarts UMC/sociale pediatrie aan de beurt. Zij geeft aan dat artsen niet worden opgeleid in Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). “Communicatie is belangrijk. Kinderen zeggen vaak: ‘de dokter vroeg mij nooit wat’, maar bij jonge kinderen kun je ook al veel vragen stellen. Pedagogisch medewerkers doen dat al, en daarom is ook de observatie van de PM’ers zo belangrijk. Ziekte heeft altijd biologische, psychologische en sociale factoren. Stop dus met het tweesporenbeleid, dualisme lichaam/geest, het is nooit of-of, maar altijd en-en.” Eén van de voorbeelden die ze noemt is de behandelvorm FitNet, een intensieve behandeling via internet voor jongeren met een Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

CliniClowns App

Donja Burggraaf is de volgende die een award in ontvangst mag nemen. Ze vertelt een bevlogen verhaal over de nieuwe CliniClowns App. “Met de app kunnen kinderen webcammen met de clowns, shows en filmpjes bekijken en chatten met vrienden. Kinderen kunnen de clowns nu, waar ze ook zijn, online ontmoeten.” Het verhaal en vooral het mooie filmpje over hoe de app in de praktijk werkt, wordt heel goed ontvangen door de zaal.

De rol van de huisarts

Prof. dr. Marjolein Berger heeft als laatste het woord. Kinderen met somatisch onvoldoende verklaarde klachten komen meestal voor bij kinderen. Een deel van deze kinderen bezoekt, meestal samen met de ouders, een huisarts. Waarom niet alle kinderen? Hoe gaat de huisarts met deze klachten om? Hoe komt het dat de kinderarts zoveel van deze kinderen ziet als er geen somatische oorzaak is? Marjolein licht het toe vanuit het perspectief van de huisarts en benoemt vooral dat dit een moeilijke rol is voor de huisarts. Daarbij oppert ze dat CliniClowns ook in de praktijk van de huisarts een rol kunnen spelen, omdat zij vaak wél in staat zijn om het verhaal al spelende boven tafel te krijgen.

Prikkelende workshops

’s Middags waren er diverse workshops. Zo kropen de PM’ers bij de workshop van clowns Bums en Moon in de rol van kinderen met een gedragstoornis en konden ze zelf ervaren hoe de clowns hier op inspelen en het gedrag weten om te buigen. Bij ‘het wezen van de clown’ onder leiding van Jacqueline Kaptein stonden de deelnemers stil bij de principes van de clown en wat we van de clown kunnen leren. In de workshop van Judith Deckers ervaarden de deelnemers hoe body-mind technieken werken en wat je er zelf mee kan doen. De workshop van Hester Diderich bood handenvatten om in de praktijk kindermishandeling en huiselijk geweld te signaleren. Tijdens de interactieve groepsdiscussie werd onder leiding van Laura Koppenberg verschillende initiatieven toegelicht en werden best practices uitgewisseld.

Presentaties

Hieronder vind je een aantal presentaties van de sprekers, een samenvatting van de groepsdiscussie en een foto-impressie.

Foto-impressie
Presentatie Elise van de Putte
Presentatie CliniClowns App
Presentatie Marjolein Berger
Samenvatting groepsdiscussie
Workshop Judith Deckers