×

Een zorgeloos moment voor gevluchte kinderen

Deze zomer spelen de CliniClowns op verschillende (nood)opvanglocaties in het land voor gevluchte kinderen.

Gevluchte gezinnen op noodopvanglocaties leven in grote onzekerheid, kunnen nauwelijks iets ondernemen en hebben vaak een traumatische tocht achter de rug. De weinig kindvriendelijke omgeving waarin deze kinderen leven, is schrijnend. Ze wonen in kleurloze containerwoningen en kale hostels. De clowns nemen deze kinderen mee naar een wereld vol plezier, zodat ze weer even onbezorgd kind kunnen zijn.

“De kinderen verlangen naar positieve interactie, dat merk je echt”, vertelt Laurence Quetel (clown Holala). Zij is een van de clowns die spelen voor gevluchte kinderen. “Als we de tijd nemen en plezier uitstralen, is het voor hen al goed.”

Zo speelden CliniClowns Bes, Ziep en Waldo de voorstelling Klein Zintuigen Orkest op de opvanglocatie in 's-Gravendeel. Even een moment van ontspanning en plezier dat deze kinderen zo hard nodig hebben!

De CliniClowns op de opvanglocatie voor vluchtelingen in 's-Gravendeel

Bij het A&O Hostel in Amsterdam speelden CliniClowns Jop, Kers en Pula de KZO-voorstelling Cirque Petit. In het A&O Hostel verblijven vluchtelingen uit allerlei verschillende landen. Ook hier was het plezier goed te zien, de kinderen deden volop mee met het spel van de clowns.

Eerder dit jaar speelden CliniClowns Toetie, Tas en Pief in het WOW Hostel in Amsterdam de voorstelling 'Wakker worden', een muzikale en interactieve voorstelling, afgestemd op deze groep kinderen. De clowns hadden een paar woordjes in het Oekraïens geleerd. Dit viel duidelijk in de smaak bij de kinderen en vooral de moeders. Zo’n 20 kinderen genoten zichtbaar van de voorstelling en hadden ontzettend veel plezier met de clowns.

Locatiehoofd Conrad Köckert van HVO-Querido is blij met de afleiding die de clowns kwamen brengen: “Even wat plezier in deze heftige tijd doet deze kinderen en hun ouders ontzettend goed. Zo kunnen ze hun verdriet en de stress even vergeten.” 

Foto's: Martijn van de Griendt