×

Het effect van CliniClowns op mensen met dementie

Een bezoek van de CliniClowns ontroert, ontspant en geeft plezier. De mensen met dementie voelen zich gezien en gehoord door de clowns en genieten zichtbaar. 

Onderzoek van het Louis Bolk Instituut (2013) naar het effect van CliniClowns (voorheen CareClowns) bij mensen met dementie, wijst uit dat 79% van de ondervraagde zorgmedewerkers vindt dat de sfeer op de afdeling positief tot zeer positief is na het vertrek van de clowns. Aandacht en contact worden als belangrijkste oorzaken genoemd, gevolgd door het hebben van tijd, muziek en grapjes maken. Lees hier het volledige rapport. 

Lees de verhalen

Contact maken is een vak

“Jij maakt kinderen toch aan het lachen”, hoort Hanneke Heessels regelmatig. Maar als clowns Hansje weet ze dat het vak van CliniClown veel meer is. “Als CliniClown heb je jaren geleerd, geoefend en gedaan."

Energie in een broos lichaam

Op een afdeling in een zorginstelling in Groningen woont een mevrouw. De clowns weten hoe vol zij is van levensenergie. Iedere keer weer maken zij haar vreugde mee. Altijd als zij binnenkomen, begint de vrouw al te roepen: “Oh lieverds, wat fijn dat jullie er zijn.”

Van niets 'iets' maken

“Spelen als CliniClown begint met eenvoud en verwondering”, vertelt Biem Bremer, clown Bidoe. “Een CliniClown maakt van niets iets."