×

Leven met dementie

Maar liefst één op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Grote kans dat het ook in jouw omgeving voorkomt. Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie (bron: Alzheimer Nederland). 

Met de vergrijzing in ons land zal dit aantal in de nabije toekomst meer dan verdubbelen. In 2040 zullen ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie.

Het begrip dementie betekent letterlijk 'ontgeesting'. Iemand die lijdt aan dementie verliest steeds meer grip op het leven en wordt uiteindelijk volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Het ziekteproces gaat meestal gepaard met veel verdriet, angst, onmacht, verwarring en strijd. Voor de persoon zelf, maar ook voor de directe omgeving heeft dementie ingrijpende gevolgen. 

Eenzaamheid en isolement is groot

De eenzaamheid en het sociaal isolement bij deze groep mensen is groot. Niet alleen omdat ze soms lastig te bereiken zijn, maar ook omdat velen weinig of geen bezoek ontvangen. Verzorgend personeel moet door bezuinigingen, personeelstekorten en werkdruk prioriteit geven aan dagelijkse verzorging. Een logisch gevolg hiervan is dat er steeds minder ruimte is voor individuele aandacht. 

Lees wat CliniClowns kan betekenen

Contact maken is een vak

“Jij maakt kinderen toch aan het lachen”, hoort Hanneke Heessels regelmatig. Maar als clowns Hansje weet ze dat het vak van CliniClown veel meer is. “Als CliniClown heb je jaren geleerd, geoefend en gedaan."

Energie in een broos lichaam

Op een afdeling in een zorginstelling in Groningen woont een mevrouw. De clowns weten hoe vol zij is van levensenergie. Iedere keer weer maken zij haar vreugde mee. Altijd als zij binnenkomen, begint de vrouw al te roepen: “Oh lieverds, wat fijn dat jullie er zijn.”

Van niets 'iets' maken

“Spelen als CliniClown begint met eenvoud en verwondering”, vertelt Biem Bremer, clown Bidoe. “Een CliniClown maakt van niets iets."