‘Bij de CliniClowns kan Jorick helemaal zichzelf zijn’

Jorick (17) heeft een verstandelijke beperking en wordt door zijn sterke sociale vaardigheden vaak overschat. Het contact met de CliniClowns via de CliniClown App is daarom een uitkomst, bij hen kan hij helemaal zichzelf zijn. Moeder Erica deelt haar verhaal.

“Jorick is een vrolijk en makkelijk kind, maar kan heel intens zijn. Hij is niet te stuiten. Door zijn beperking functioneert hij als een 3-jarige, op het sociale stuk na. Daar is hij heel sterk in en het kan voor andere mensen lijken alsof ze met een bijna-volwassene zitten te praten. Jorick stelt volwassen vragen, maar ondertussen weet hij niet dat één plus één twee is. Ook kan hij niet lezen en schrijven. Dat zou je niet zeggen als je hem ziet. Die overschatting zorgt natuurlijk voor frustratie bij hem.

Begrenzen

Omdat Jorick geen gevaar ziet en overal hulp bij nodig heeft, moet hij continu in de gaten gehouden worden. Daarom zijn wij ook zo blij dat hij naar het kinderdagcentrum kan. En hierna hopelijk naar een dagbestedingsplek. Al kunnen we hem dat nog niet vertellen. Jorick kan heel erg in dingen blijven hangen. Hij heeft nu bijvoorbeeld in zijn hoofd dat hij voor zijn verjaardag een feest wil geven en 65 mensen wil uitnodigen. Hij kan daar soms wel 25 keer achter elkaar naar vragen. We moeten hem daarom heel consequent begrenzen, dat heeft hij nodig.

Sterke wil

Jorick vormt een eigen schakel binnen ons gezin. Door zijn beperking draait veel om hem, we zijn altijd wel met hem bezig als hij er is. Dat is een pittige klus. We doen er als gezin alles aan, samen met het kinderdagcentrum, om hem een goede toekomst te geven. Maar meer zelfstandigheid is voor hem moeilijk. Hij is heel snel afgeleid en we moeten hem continu stimuleren om op te letten als we hem iets nieuws willen leren. Door zijn sterke wil kan hij ook heel erg boos worden. Hij ligt dan als een peuter op de grond, gilt ‘nee’ en weet geen raad met zichzelf. Dat is heel heftig. Toch blijven we het proberen en kijken we naar wat hij kan.

Door CliniClowns maandelijks te steunen, maak je structureel bezoeken mogelijk voor kinderen zoals Jorick. Doneren kan al vanaf 3 euro per maand.

Muziek

En dan is het zo mooi hoe ontspannen het gaat met de CliniClowns. Mijn man is dirigent en organist, en die muzikaliteit heeft Jorick ook. Het zit in zijn genen. Hij is helemaal gek van muziek en kent tig versjes uit zijn hoofd, is altijd met muziek bezig. Wanneer de clowns zijn lievelingsliedjes spelen, wordt hij helemaal blij. Soms hebben ze ook ’s avonds een soort show in de CliniClowns App waarin meerdere kinderen online mee kunnen doen, en dan is hij zo trots als hij mag meespelen op zijn keyboard. Dat vindt hij prachtig. Hij kan zo helemaal zichzelf zijn, de clowns zorgen dat ze hem niet overschatten.

Kamer

Hij gebruikt de CliniClowns App zelf, hij spreekt zelf af om te bellen met de clowns en weet precies hoe alles werkt. Maar ook daar heeft hij begrenzing in nodig, en dat doen de CliniClowns op een heel goede manier bij hem. Ook hebben we in overleg met de redactie en paar functies uitgezet in de app voor Jorick. Zo kan hij niet meer zomaar met iedereen chatten. Voor ons een rustig idee, want zo kan hij de app in z’n eentje gebruiken en hoeven we even niet op te letten. Hij zit dan op z’n kamer en vermaakt zich er geweldig mee. Dat hij lekker kan kletsen met de clowns, dat is helemaal zijn ding.”

Maak iedere maand weer een lach mogelijk voor kwetsbare kinderen. Doneer nu.