Cartridges voor CliniClowns: ‘Mijn hele schuur stond vol!’

Tijdens de jaarlijkse Feestvierdaagse staat het Drentse dorp Norg op zijn kop. Dit jaar zamelden de inwoners maar liefst 610 kilo cartridges in voor CliniClowns. Initiatiefneemster Willy Auwema vertelt trots over de geslaagde actie voor het goede doel.

De eerste week van de bouwvak staat in Norg altijd in het teken van muziek, plezier en samen spelletjes doen. De Feestvierdaagse is een super populair jaarlijks evenement in het Drentse dorp. “Het leeft hier enorm”, vertelt Willy. “Veel mensen blijven het eerste weekend zelfs thuis om het mee te kunnen maken.” Zelf zit ze in de organisatie van de jaarlijkse vierkamp: “Dat is echt voor jong en oud. Iedereen doet mee, voor de kleinsten en de jeugd zijn er spelletjes, volwassenen vormen teams voor de vierkamp-spellen en oma’s en opa’s strijden tegen elkaar met biljarten, klaverjassen en jeu de boules.” 

Goede doel

De vierkamp-teams zamelen elk jaar geld in voor een goed doel. “In 2019 besloten we dat het in 2020 CliniClowns moest zijn”, vertelt Willy. “Via recyclingbedrijf Eeko kun je printercartridges inzamelen. Als je die inlevert, krijgt CliniClowns voor elke cartridge een bedrag.” Maar toen gooide corona roet in het eten. “Twee jaar ging de Feestvierdaagse niet door, maar ondertussen was iedereen al begonnen met cartridges sparen.” 

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie de lach die doet leven.

Fanatiek

Omdat aan de inzamelingsactie ook een competitie-element is gekoppeld – wie zamelt het meeste in voor het goede doel – gingen de teams er echt voor. Willy: “Sommige mensen gingen bij bedrijven langs om toners op te halen, eentje had uiteindelijk een aanhanger vol.” Of het zo erg was als dat jaar dat ze bierdopjes spaarden voor het goede doel, weet Willy niet. “Toen waren er mensen die stiekem de dopjes bij elkaar van zolder haalden.” Ze lacht: “Het zou best kunnen dat dat nu ook is gebeurd met de cartridges, want iedereen was weer net zo fanatiek.” 

Magaboxen

Toen de actie was afgelopen, de cartridges gewogen en het winnende team bekend werd gemaakt, was het tijd om de cartridges in te leveren. “We belden Eeko en die leverde keurig twee van die standaard inzamelboxen af die je vaak bij bedrijven ziet. ‘Heb je niet genoeg daaraan?’, vroegen ze verbaasd. Natuurlijk was dat niet genoeg. Mijn hele schuur stond vol.” Na wat heen en weer bellen kwamen er acht van gewone boxen en vier megaboxen om de cartridges in te stoppen. “Zoiets hadden ze niet vaak meegemaakt.” 

Voor een glimlach

CliniClowns was een logische keuze voor deze actie, vindt Willy. “Iemand in onze feestcommissie had een fijne herinnering aan hoe ze als kind in het ziekenhuis lag toen de clowns langskwamen. Ook de andere leden van de feestcommissie kennen het werk. We vinden het gewoon allemaal een fijn goed doel, simpelweg omdat de clowns een glimlach op het gezicht van zieke kinderen toveren.”

Wil jij ook oude cartridges inzamelen voor het goede doel? Lees meer over cartridges inleveren.

Gun jij zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie de lach die doet leven?