×

CliniClowns als executeur testamentair benoemen

Het geeft je een gerust gevoel als je nalatenschap in goede handen is. Op deze pagina lees je wat CliniClowns voor je kan betekenen in de rol van executeur testamentair.

Wat te doen als je een executeur wilt aanwijzen?

In je testament leg je vast wie de taak heeft om de nalatenschap goed af te wikkelen. Dat kan een familielid of goede vriend zijn, maar ook een notaris, professionele executeur of goed doel. CliniClowns kan dit onder bepaalde omstandigheden ook voor je doen. Wij werken samen met een professionele executeur testamentair die ervoor zorgt dat alles netjes en volgens jouw wensen in het testament wordt uitgevoerd.

CliniClowns als executeur testamentair benoemen bij je nalatenschap

Overweeg je CliniClowns als executeur testamentair aan te wijzen? Dan gaan wij graag met je in gesprek om al jouw wensen zorgvuldig door te spreken. Je kunt daarvoor vrijblijvend contact opnemen via 033 - 330 29 88 of nalaten@cliniclowns.nl.

Wat doet een executeur testamentair?

Degene die in het testament de rol van executeur heeft gekregen, verdeelt de erfenis volgens jouw wensen. Vaak regelt de executeur ook praktische zaken. Je kiest zelf hoeveel verantwoordelijkheden je bij een executeur testamentair neerlegt. Dat gebeurt op basis van een sterrensysteem. Hoe meer sterren, hoe meer taken de executeur oppakt:

  • De uitvaartexecuteur (1 ster) regelt alleen de begrafenis of crematie.
  • De beheersexecuteur (2 sterren) beheert de nalatenschap; hij regelt alle betalingen, eventuele schulden en informeert de erfgenamen.
  • De executeur-afwikkelingsbewindvoerder (3 sterren) heeft de meeste bevoegdheden en mag alles rondom je nalatenschap regelen. Van de verdeling onder de erfgenamen tot aan de verkoop van een huis.

Wie controleert de executeur testamentair?

De executeur testamentair is juridisch bevoegd om jouw nalatenschap te beheren. Hij overlegt met de erfgenamen en stelt een rekening en verantwoording op. Zo kunnen erfgenamen altijd controleren of je nalatenschap zorgvuldig wordt afgewikkeld.

Heeft een executeur testamentair een volmacht?

Een executeur testamentair is niet hetzelfde als een gevolmachtigde. De executeur is in jouw testament aangewezen om de nalatenschap af te wikkelen. Een gevolmachtigde is door de erfgenamen aangewezen om hen te vertegenwoordigen.

Is een executeur testamentair verplicht?

Een executeur testamentair is niet verplicht in Nederland, maar kan wel een waardevolle rol vervullen bij de afwikkeling van je nalatenschap. Zeker als je één of meerdere goede doelen in je testament zet, is het verstandig om een executeur aan te wijzen. Zo weet je dat jouw nalatenschap in goede handen is en dat het geld goed terechtkomt.

Wat is de vergoeding voor een executeur testamentair?

Volgens de wet kan een executeur een wettelijke beloning ontvangen. Deze beloning is gelijk aan één procent van het vermogen van de overledene op de dag van overlijden. Je kunt ook in je testament vastleggen of een executeur recht heeft op de wettelijke beloning, een maximum uurtarief, een andere beloning of geen beloning.

Meer weten over nalaten aan CliniClowns?

Lees meer over nalaten aan CliniClowns. Of neem contact op via 033 - 330 29 88 of nalaten@cliniclowns.nl.