×

CliniClowns zorgen voor plezier en afleiding in de zorg

CliniClowns zijn een kleurrijke verschijning in de zorg.

Een clown past natuurlijk helemaal niet bij artsen en de zorg. Juist daarom kunnen wij iets bijzonders doen voor zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie. Al eeuwen zijn clowns verwonderd en nieuwsgierig naar alles wat ze zien, doen precies wat eigenlijk niet mag en zetten de realiteit op zijn kop. Als clowns mogen we de regels en rollen in het ziekenhuis of verzorgingshuis dus een beetje overhoopgooien en al onze aandacht richten op het welzijn, op de mens achter de patiënt.

Emotioneel weer sterk

Met creativiteit, improvisatiespel en humor zorgen de CliniClowns ervoor dat iemand zich emotioneel weer sterker voelt.

Met creativiteit, improvisatiespel en humor zorgen we dat iemand zich emotioneel weer sterker voelt. Als CliniClown hebben we verschillende manieren om dat te doen. We bezoeken mensen met dementie, om even echt contact met ze te maken en ze uit hun isolement te halen. We gaan mee in hun belevingswereld en als mensen diep verzonken zijn in zichzelf, maken we contact met non-verbaal spel. Ook voor kinderen kan onze rol als clown iets bijzonders betekenen. Kinderen weten natuurlijk dat clowns niet in het ziekenhuis werken. Ze weten dat CliniClowns komen om met hen te spelen. Dat is anders dan wanneer artsen of verpleging langskomen. Hierdoor voelen kinderen zich veilig om precies te doen wat ze willen en kunnen ze voor even weer de baas zijn over hun situatie. En dat is niet altijd vanzelfsprekend in de zorg.

We maken écht contact

Soms zetten we met nieuwsgierigheid en verwondering de realiteit even op zijn kop en leiden we iemand af. Of spelen we met verschillende rollen om iemand te helpen zijn of haar rol als patiënt even los te laten. En soms kan iemand tijdens het spelen, het ‘doen alsof’, zijn emoties eindelijk eens uiten. Voor wie of waar we ook spelen, steeds maken we even écht contact met iemand. Vaak leidt dat tot een welkome lach of een moment van ontspanning voor iedereen. Zo doen we er samen met de zorg alles aan om te zorgen dat iemand zich weer even zichzelf voelt, in plaats van patiënt.

Dat ons werk veel voor iemand kan betekenen blijkt ook uit de ervaringen van zorgprofessionals, ambassadeurs en de kinderen en ouders die we bezoeken.

Training

In de afgelopen dertig jaar hebben onze clowns contact maken tot ware kunst verheven. Met de inzichten uit meer dan 1,8 miljoen clownsbezoeken inspireren we mensen graag om nóg meer en bewuster te verbinden in het werk. Dat doen we onder andere met onze training voor zorgorganisaties. Nieuwsgierig? Lees meer over de training De kunst van contact.