×

CliniClowns in de zorg; creatief, improviserend & met humor

CliniClowns zijn een kleurrijke verschijning in de zorg.

Een clown past natuurlijk helemaal niet bij artsen en de zorg. Juist daarom kunnen wij iets bijzonders doen voor zieke kinderen, kinderen met een beperking of mensen met dementie. Al eeuwen zijn clowns verwonderd en nieuwsgierig naar alles wat ze zien, doen precies wat eigenlijk niet mag en zetten de realiteit op zijn kop. Als clowns mogen we de regels en rollen in het ziekenhuis of verzorgingshuis dus een beetje overtreden en al onze aandacht storten op het welzijn, op de mens achter de patiënt.

Emotioneel sterker voelen

Met creativiteit, improvisatiespel en humor zorgen we dat iemand zich emotioneel weer sterker voelt. Als CliniClown hebben we verschillende manieren om dat te doen. Omdat kinderen weten dat clowns niet in het ziekenhuis werken, hoeven ze ook geen rekening met hen te houden. Hierdoor voelen kinderen zich veilig om precies te doen wat ze willen en kunnen ze voor even weer de baas zijn over hun situatie. En dat is niet altijd vanzelfsprekend in de zorg.

Soms zetten we met nieuwsgierigheid en verwondering de realiteit even op zijn kop en leiden we iemand af. Of spelen we met verschillende rollen om iemand te helpen zijn of haar rol als patiënt even los te laten. En soms kan iemand tijdens het spelen, het ‘doen alsof’, zijn emoties eindelijk eens uiten. Voor wie of waar we ook spelen, steeds maken we even écht contact met iemand. Zo doen we er samen met de zorg alles aan om te zorgen dat iemand zich weer even zichzelf voelt, in plaats van patiënt.