×

Ervaringen van zorgprofessionals

Overal waar we komen, zien zorgprofessionals wat onze clownsbezoeken doen voor zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie. 

Jacqueline van Steenis

Jacqueline van Steenis weet als verpleegkundige in verzorgingshuis Dr. Sarphatihuis Amsta als geen ander hoe moeilijk het soms kan zijn om contact te maken met mensen met dementie. “Door een bepaalde manier van bewegen of doen kom je binnen bij deze mensen. Dat proberen wij natuurlijk ook altijd, maar hoe de clowns dit doen is echt fantastisch.”

Jolanda van Esch

Jolanda van Esch is kinderverpleegkundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis ziet wat het clownsbezoek voor de kinderen doet. Jolanda: “Als ze hier komen op woensdagen is het meteen een vrolijke feestochtend. We hebben veel kinderen die wat angstig zijn of dingen snel spannend vinden. Maar ze weten altijd weer een licht momentje van lachen, ontspanning en afleiding te bewerkstelligen." En ook voor haar kan het spel met de kinderen waardevolle informatie opleveren. “Het nodigt kinderen ook uit zich meer open te stellen. Kinderen die bijvoorbeeld erg in zichzelf zijn maar in het spel wel contact leggen met de clowns. Dat moment is voor ons een teken dat ze zich dus wel open kúnnen stellen. Dat is winst.”

Marianne van de Wetering

AMC kinderoncoloog Marianne van de Wetering ziet geregeld hoe de CliniClowns kinderen afleiden. Zoals Toon. De kleine Toon wordt soms enorm boos wanneer hij bepaalde medicijnen krijgt voor zijn leukemie. De CliniClowns weten hem op zo'n moment af te leiden. “Niks lijkt te helpen als Toon verdrietig is, maar zodra de CliniClowns komen, breekt een brede lach door op zijn gezichtje."  Inmiddels zijn de CliniClowns dan ook als onderdeel van haar afdeling opgenomen. “Dat de CliniClowns in ons ziekenhuis rondlopen voelt gewoon goed en is heel belangrijk."

Sacha van der Put

Sacha van der Put, pedagogisch medewerker in het Radboudumc, ziet dat zieke kinderen tijdens nierdyalises energie krijgen van de clownsbezoekjes. “Kinderen moeten hier altijd maar braaf zijn en hun best doen. Met de CliniClowns mogen ze er een dolle boel van maken. Ze kunnen echt even over alle grenzen heen", vertelt ze. “De clowns zien kinderen vaak regelmatig, waardoor ze een verhaal opbouwen met een patiënt. Ze zorgen dat het kind echt even kind mag zijn.”

Ine de Jonge-Koning

De eerste keer dat Ine de Jonge-Koning (unithoofd kinderklinieken en polikliniek VUmc) CliniClowns in actie zag, werd voor haar de meerwaarde direct duidelijk. "Een opname heeft veel impact op een kind. CliniClowns kunnen een ziekenhuisbeleving ombuigen naar iets positiefs én ze leiden het kind af. Kinderen zijn opeens weer even kind in plaats van ziek kind.”

Meer lezen?

We laten meer zorgprofessionals aan het woord op ons blog. Zonder goede samenwerking met de zorg waren deze mooie verhalen niet mogelijk geweest, lees hier meer over onze samenwerking met de zorgteams.