Wat doet een CliniClown?

CliniClowns willen er voor iedereen zijn die bang, onzeker, eenzaam of verdrietig is en de kracht van een lach hard nodig heeft.

Bekijk ook:

Een zorgeloos moment met CliniClowns maakt dat zieke kinderen even vergeten dat ze ziek zijn. Dat mensen met dementie of een beperking zich gezien en begrepen voelen. En dat kinderen die gevlucht zijn weer de regie pakken. Dat maakt écht een wereld van verschil; het haalt de positieve kracht in henzelf naar boven. En dat heeft een blijvend effect.

Eén teen over de drempel

Met onze neus op komen we als CliniClowns op bezoek. Voorzichtig zetten we eerst één teen over de drempel… Elk kind, ieder persoon met dementie, elke afdeling en elk moment is namelijk weer anders. Als we voelen dat het kan, maken we contact en komen we binnen.

Het effect van ons werk

Met creativiteit, improvisatiespel en humor zorgen we dat kinderen en mensen met dementie zich emotioneel sterker voelen. We zijn bijvoorbeeld op de prikpoli om stress en angst weg te nemen. Of we spelen met iemand om samen vast te oefenen voor een spannende operatie. We spelen bij mensen met dementie om eenzame gevoelens weg te nemen. Of we werken samen met artsen op de downpoli, waar we spelen met kinderen om te zorgen dat de arts meer ruimte heeft voor zijn werk. Voor wie of waar we ook spelen; door écht contact te maken, zorgen we dat iemand zich weer even zichzelf voelt in plaats van patiënt. Dat is de kracht van contact.

Iemand die de CliniClowns inmiddels goed kent, is Quinn. Hij onderging een zwaar chemotraject tegen lymfeklierkanker. Een lach met de clowns zorgde ervoor dat hij de pijn even kon vergeten en de kracht vond om door te zetten.

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.

Dankzij inkomsten uit donaties en nalatenschappen kunnen wij kinderen zoals Quinn blijven bezoeken, op de momenten dat zij een lach het hardst nodig hebben.

Persoonlijke ervaring met CliniClowns

Dat ons werk veel voor iemand kan betekenen, blijkt ook uit de vele ervaringsverhalen. Met onze neus af werken we nauw samen met pedagogisch medewerkers, artsen, verpleegkundigen en alle andere zorg- en welzijnsmedewerkers. Als we goed samenwerken met de zorg, kunnen we meer betekenen in het welzijn van mensen in een kwetsbare situatie.

Wil jij CliniClown worden? Lees meer over de opleidings- en ervaringseisen voor CliniClowns.