×

Wat doet een CliniClown?

CliniClowns willen er voor iedereen zijn die bang, onzeker, eenzaam of verdrietig is en de kracht van een lach hard nodig heeft.

Een zorgeloos moment met CliniClowns maakt dat zieke kinderen even vergeten dat ze ziek zijn en mensen met dementie of een beperking zich gezien en begrepen voelen. Dat maakt écht een wereld van verschil; het haalt de positieve kracht in henzelf naar boven. En dat heeft een blijvend effect.

Eén teen over de drempel

Met onze neus op komen we als CliniClowns op bezoek. Voorzichtig zetten we eerst één teen over de drempel… Elk kind, ieder persoon met dementie, elke afdeling en elk moment is namelijk weer anders. Als we voelen dat het kan, maken we contact en komen we binnen.

Het effect van ons werk

Met creativiteit, improvisatiespel en humor zorgen we dat kinderen en mensen met dementie zich emotioneel sterker voelen. We zijn bijvoorbeeld op de prikpoli om stress en angst weg te nemen. Of we spelen met iemand om samen vast te oefenen voor een spannende operatie. We spelen bij mensen met dementie om eenzame gevoelens weg te nemen. Of we werken samen met artsen op de downpoli, waar we spelen met kinderen om te zorgen dat de arts meer ruimte heeft voor zijn werk. Voor wie of waar we ook spelen; door écht contact te maken, zorgen we dat iemand zich weer even zichzelf voelt in plaats van patiënt. Dat is de kracht van contact.

Iemand die de CliniClowns inmiddels goed kent, is Chloé. Zij heeft acute lymfatische leukemie en ondergaat zware chemobehandelingen in het ziekenhuis. Op die momenten zijn de CliniClowns er voor haar.

Dankzij inkomsten uit donaties en nalatenschappen kunnen wij kinderen zoals Chloé blijven bezoeken. Op de momenten dat zij een lach het hardst nodig hebben.

Persoonlijke ervaring met CliniClowns

Dat ons werk veel voor iemand kan betekenen, blijkt ook uit de vele ervaringsverhalen. Met onze neus af werken we nauw samen met pedagogisch medewerkers, artsen, verpleegkundigen en alle andere zorg- en welzijnsmedewerkers. Als we goed samenwerken met de zorg, kunnen we meer betekenen in het welzijn van zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie.

Wil jij CliniClown worden? Lees meer over de opleidings- en ervaringseisen en hoe je aan de slag kunt als CliniClown.