×

CliniClown worden? Zo gaat dat

Het vak van CliniClown vraagt om specifieke kwaliteiten én brengt je veel. CliniClowns doen er alles aan om te zorgen dat zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie weer even zichzelf kunnen zijn. Met spel dat de fantasie en zintuigen prikkelt.

Als CliniClown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van degene voor en met wie je speelt. Je gebruikt alle facetten van theater om tot optimaal contact te komen.

Maartje en haar droombaan als CliniClown

Zo is Maartje een van onze clowns. Zij vertelt graag waarom het werk als CliniClown haar droombaan is.
 

Hoe ga jij samen met kinderen met een beperking een theatraal verhaal vertellen?

Opleidings- en ervaringseisen

Om te kunnen beginnen als CliniClown is het belangrijk dat je als speler goed kan improviseren en heb je natuurlijk affiniteit met de clown en tragikomedie. De praktijk heeft ons geleerd dat een opleiding op het gebied van theater of drama (zoals Docent Theater, Acteursopleiding of Creatieve Therapie Drama) een goede basis is. Dat geldt ook voor vergelijkbare ruime (praktijk)ervaring op het gebied van theater/drama en clownerie.

Verder:

 • beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden,
 • beheers je de Nederlandse taal,
 • is ruime (werk)ervaring met kinderen en/of mensen met dementie een pre,
 • kun je je verplaatsen in de belevingswereld van degene met wie je speelt en het spel daarop afstemmen,
 • kun je goed reflecteren,
 • kun je feedback geven en ontvangen,
 • kun je goed functioneren in een team,
 • ben je na de inwerkperiode minstens gemiddeld 22 uur per week beschikbaar op regelmatig wisselende tijdstippen en dagen en
 • ben je bereid om door scholing en trainingen je vakkennis en vaardigheden op peil te houden en te ontwikkelen.

Wat krijg je ervoor terug?

In 2023 worden er waarschijnlijk weer audities gehouden.

 • Een dynamische organisatie die meebeweegt met de ontwikkelingen in de maatschappij. Zo hebben we ook online activiteiten en spelen we bij behandelingen.
 • Na een tijdelijke aanstelling - waarbij we wederzijds kunnen toetsen of het werken als CliniClown bij je past - een vaste aanstelling met goede arbeidsvoorwaarden. Je aanvangssalaris bedraagt bijvoorbeeld € 1.598,30 bij een 50%-aanstelling.
 • Veel opleidings- en ontwikkelmogelijkheden, zoals een jaarlijks trainingstraject, om je spel scherp te houden en je de nieuwste ontwikkelingen eigen te maken.
 • Een trouw publiek van kinderen en mensen met dementie waar je soms jaren voor speelt en waarvoor je telkens weer nieuwe spelsituaties en voorstellingen creëert.
 • Een supergemotiveerd en betrokken team.
Niet in alle regio’s zijn altijd direct speelplekken beschikbaar, maar als je bereid bent om te verhuizen of te reizen naar een regio waar wel werk is, kun je altijd meteen beginnen.
 

Wil jij als CliniClown aan de slag?

Op dit moment zijn er geen vacatures voor clowns. Zodra er vacatures zijn, ontvangen we graag je sollicitatie met autitievideo.

Lees hier meer over de audities.

De CliniClownsmethodiek: de basis voor elke CliniClown

De CliniClowns werken vanuit een geheel eigen aanpak. Met spel dat de fantasie en zintuigen van de kinderen en mensen met dementie prikkelt. Als CliniClown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van degene met wie je speelt. Lichaamstaal kunnen 'lezen', meebewegen en zo tot optimaal contact komen.

Voor nieuwe CliniClowns hebben we een eigen opleidingstraject ontwikkeld. Daarbij is er aandacht voor omgaan met praktijksituaties, persoonlijke leermomenten en het oefenen van de specifieke CliniClownsmethodiek®.

Wanneer je door de audities heen bent gekomen en je als CliniClown gaat werken, loop je eerst een aantal weken mee om naar het spel van ervaren CliniClowns te kijken. Daarna word je verder tijdens het werk opgeleid. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt observeren en reflecteren. Je speelt altijd met ervaren clowns en wordt gecoacht en begeleid door een coach. Daarnaast zal je in het eerste jaar extra trainingen volgen.

De expertise in huis!

Organisatie

De CliniClown zorgt voor veerkracht en verlichting, juist in een kwetsbare situatie. Omdat de CliniClown écht kijkt naar degene die hij ontmoet. Lees meer over onze organisatie.

Noortje en 'haar' clowns

Noortje kijkt altijd uit naar de komst van de CliniClowns Bums en Fiep en plant zelfs haar ziekenhuisbezoeken speciaal op de dagen dat zij er zijn.

Help met een donatie

Is CliniClown worden toch niet iets voor jou? Of staan er geen relevante vacatures open, maar draag je CliniClowns wel een warm hart toe? Overweeg eens een donatie.