×

CliniClown worden? Zo gaat dat

Wil jij je passie als clown, speler of theatermaker inzetten voor het welzijn van zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie? We vertellen je graag hoe je CliniClown wordt en wat het vak van CliniClown inhoudt.

Als CliniClown zorg je er met creativiteit, spel en humor voor dat iemand zich emotioneel sterker voelt. Je bezoekt kinderen in het ziekenhuis om angst, stress en zorgen weg te nemen. Op de kinderafdeling of de behandelkamer. Daarnaast werk je samen met de therapeut tijdens revalidatietrajecten. Je bezoekt mensen met dementie in verpleeg- en verzorgingshuizen om gevoelens van eenzaamheid weg te nemen. En je zet je talenten in om creatieve, interactieve en muzikale voorstellingen te spelen voor kinderen in het speciaal onderwijs. Ook speel je online via de CliniClowns App.

In de zorg is elke afdeling, elk zorgteam, elke situatie, elk kind of elke persoon met dementie weer anders. Daarom specialiseer je je bij ons, voordat je aan de slag gaat als CliniClown, eerst in ‘Health Care Clowning’, om te leren hoe je je improvisatiespel steeds aanpast aan elke situatie. Ook leer je wat je rol is als professional achter de neus en hoe je goed samenwerkt met het zorgteam, zodat we samen meer impact hebben op het welzijn van iedereen die we bezoeken. Als CliniClown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van degene voor en met wie je speelt. Je gebruikt alle facetten van theater om tot optimaal contact te komen.

Maartje en haar droombaan als CliniClown

Zo is Maartje een van onze clowns (Fief). Zij vertelt graag waarom het werk als CliniClown haar droombaan is.
 

​Opleidings- en ervaringseisen

Om te kunnen beginnen als CliniClown is het belangrijk dat je als speler goed kan improviseren en heb je natuurlijk affiniteit met de clown en tragikomedie. De praktijk heeft ons geleerd dat een opleiding op het gebied van theater of drama (zoals Docent Theater, Acteursopleiding of Creatieve Therapie Drama) of ruime ervaring met theater, drama of clownerie een goede basis is. 

Een CliniClown is thuis in fysiek en elementair spel. Kan goed schakelen in spel, transformeren; maar ook ondersteunend spelen. Is muzikaal; kan zingen of bespeelt een instrument.

Wil jij als CliniClown aan de slag?

In het voorjaar van 2024 zullen er weer audities worden gehouden. Wil je een seintje krijgen wanneer je je kunt aanmelden voor de audities? Mail dan even naar sollicitatie@cliniclowns.nl.

Ben je benieuwd wat je als CliniClown kunt betekenen voor zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie? Lees ervaringsverhalen over CliniClowns.