CliniClowns spelen voor een meisje en haar moeder in het ziekenhuis

CliniClown worden? Zo gaat dat

Wil jij je passie als clown, speler of theatermaker inzetten voor het welzijn van zieke kinderen, kinderen die gevlucht zijn en mensen met een beperking of dementie? We vertellen je graag hoe je CliniClown wordt en wat het vak van CliniClown inhoudt.

Bekijk ook:

Als CliniClown zorg je er met creativiteit, spel en humor voor dat iemand zich emotioneel sterker voelt. Je bezoekt kinderen in het ziekenhuis om angst, stress en zorgen weg te nemen. Op de kinderafdeling of de behandelkamer. Daarnaast werk je samen met de therapeut tijdens revalidatietrajecten. Je bezoekt mensen met dementie in verpleeg- en verzorgingshuizen om echt even contact te maken. Je zet je talenten in om creatieve, interactieve en muzikale voorstellingen te spelen voor kinderen in het speciaal onderwijs. Je speelt op opvanglocaties voor gevluchte kinderen, zodat zij weer de regie kunnen pakken. Ook speel je online via de CliniClowns App.

In de zorg is elke afdeling, elk zorgteam, elke situatie, elk kind of elke persoon met dementie weer anders. Daarom specialiseer je je bij ons, voordat je aan de slag gaat als CliniClown, in ‘Health Care Clowning’ om te leren hoe je je improvisatiespel steeds aanpast aan elke situatie. Ook leer je wat je rol is als professional achter de neus en hoe je goed samenwerkt met het zorgteam, zodat we samen meer impact hebben op het welzijn van iedereen die we bezoeken. Als CliniClown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveningswereld en de mogelijkheden van degene voor en met wie je speelt. Je gebruikt alle facetten van theater om tot optimaal contact te komen.

Maartje en haar droombaan als CliniClown

Zo is Maartje een van onze clowns (CliniClown Fief). Zij vertelt waarom het werk als CliniClown haar droombaan is.

​Opleidings- en ervaringseisen

Om te kunnen beginnen als CliniClown is het belangrijk dat je als speler goed kan improviseren en heb je natuurlijk affiniteit met de clown en tragikomedie. De praktijk heeft ons geleerd dat een opleiding op het gebied van theater of drama (zoals Docent Theater, Acteursopleiding of Creatieve Therapie Drama) of ruime ervaring met theater, drama of clownerie een goede basis is.

Een CliniClown is thuis in fysiek en elementair spel. Kan goed schakelen in spel, transformeren; maar ook ondersteunend spelen. Is muzikaal; kan zingen of bespeelt een instrument.

Kind met leukemie in het ziekenhuis met de CliniClowns

Aan de slag als CliniClown

Ben je benieuwd of het vak van CliniClown bij jou past? Lees ervaringsverhalen van onze clowns.

Periodiek zijn er ook audities voor nieuwe CliniClowns. Wil je een seintje krijgen als er audities zijn? Mail dan even naar sollicitatie@cliniclowns.nl.