×

De rol van de clown in het zorgproces

CliniClowns is graag een partner in de zorg.

Al ruim 25 jaar doen we er alles aan om zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie te laten ontspannen, zorgen te laten vergeten of te laten lachen. Met humor, improvisatiespel en creativiteit maken we even echt contact met iemand.

Onze inbreng in de zorg

In de afgelopen jaren zijn we er tijdens steeds meer momenten van het zorgproces. Door beter samen te werken met de zorg hebben we meer impact op het welzijn. In verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen door heel Nederland onderzoeken we in pilots wat onze rol in het zorgproces kan zijn.

We begeleiden kinderen naar een operatie om stress en angst weg te nemen bij de kinderen en hun ouders. Of we gaan mee de behandelkamer in en zetten afleiding in als niet-farmacologische interventie, bijvoorbeeld tijdens een kleine ingreep. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van onze samenwerkingen met de zorg. Op steeds meer plekken zijn we niet meer een activiteit op de kalender, maar echt een partner in de zorg. In de toekomst zien we onszelf in deze rol graag terug op elke locatie in de zorg.

Ook buiten Nederland

Niet alleen in Nederland bezoeken CliniClowns zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie. In meer dan vijftig landen zijn er ‘Health Care Clowns’. In alle landen hebben Health Care Clowns een andere rol. Soms zijn ze alleen op de kinderafdeling, soms zijn ze in dienst van het ziekenhuis als vast onderdeel van het zorgteam. In Spanje gaan Health Care Clowns mee de operatiekamer in. In Israël zijn Health Care Clowns er zowel voor, tijdens, als na de behandeling.

CliniClowns inzetten

We zijn altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen. Ben je een zorgprofessional en denk je dat een bezoek van de CliniClowns veel kan betekenen op jouw locatie of afdeling? We horen graag van je.