Chat via Whatsapp
×

Werken als CliniClown?

Het vak van CliniClown vraagt om specifieke kwaliteiten én brengt je veel.
CliniClowns zorgen voor afleiding, plezier en veerkracht door een geheel eigen aanpak. Met spel dat de fantasie en zintuigen prikkelt.
Verbeelding doet wonderen.

Als CliniClown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van degene voor en met wie je speelt: zieke en gehandicapte kinderen en mensen met dementie. Je gebruikt alle facetten van theater om tot optimaal contact komen.

Hoe ga jij samen met mensen met een beperking een theatraal verhaal vertellen?

Opleidings- en ervaringseisen

Om te kunnen beginnen als CliniClown is het belangrijk dat je als speler goed kan improviseren en heb je natuurlijk affiniteit met de clown en tragikomedie. De praktijk heeft ons geleerd dat een Hbo-opleiding op het gebied van theater of drama (zoals Docent Theater, Acteursopleiding of Creatieve Therapie Drama) een goede basis is. Dat geldt ook voor vergelijkbare ruime (praktijk)ervaring op het gebied van theater/drama en clownerie.

Verder

 • beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden,
 • beheers je de Nederlandse taal,
 • is ruime (werk)ervaring met kinderen en/of mensen met dementie een pre,
 • kun je je verplaatsen in de belevingswereld van degene met wie je speelt en het spel daarop afstemmen,
 • kun je goed reflecteren,
 • kun je feedback geven en ontvangen,
 • kun je goed functioneren in een team,
 • ben je na de inwerkperiode minstens gemiddeld 23 uur per week beschikbaar op regelmatig wisselende tijdstippen en dagen, en
 • ben je bereid om door scholing en trainingen je vakkennis en vaardigheden op peil te houden en te ontwikkelen.

Wat krijg je ervoor terug?

 • Een dynamische organisatie die meebeweegt met de ontwikkelingen in de maatschappij. Zo hebben we ook online activiteiten en spelen we bij behandelingen.
 • Na een tijdelijke aanstelling - waarbij we wederzijds kunnen toetsen of het werken als CliniClown bij je past - een vaste aanstelling met goede arbeidsvoorwaarden (CliniClowns heeft een eigen CAO).
 • Veel opleidings- en ontwikkelmogelijkheden zoals een jaarlijks trainingstraject om je spel scherp te houden en je de nieuwste ontwikkelingen eigen te maken.
 • Een trouw publiek van kinderen en mensen met dementie waar je soms jaren voor speelt en waarvoor je telkens weer nieuwe spelsituaties en voorstellingen creëert.
 • Een supergemotiveerd en betrokken team.

Niet in alle regio’s is op dit moment direct werk beschikbaar, maar als je bereid bent om te verhuizen naar een regio waar wel direct werk is, kun je altijd meteen aan de slag.

Wil jij als CliniClown aan de slag?

In mei en juni 2019 gaan we weer audities houden. Je kunt je daarvoor aanmelden tot en met 14 april 2019.

Voldoe jij aan de opleidings- en ervaringseisen? Dan nodigen we je graag uit om te solliciteren! Stuur dan je motivatie, CV en een filmpje dat ons een goede indruk geeft van je spelvaardigheden en - als je dat al hebt - je clownspersonage per e-mail naar sollicitatie@cliniclowns.nl ter attentie van Annette Vonk. Graag ontvangen wij je inzending uiterlijk 14 april 2019.
De selectieprocedure bestaat uit een selectie uit de binnengekomen aanmeldingen, twee audities en een gesprek.
Na positieve afronding van de selectieprocedure kan worden gestart met de interne opleiding tot CliniClown.

De audities zullen gaan plaatsvinden op dinsdag 7 mei voor de regio Zuid, woensdag 8 mei voor Noord- en Zuid-Holland, donderdag 9 mei voor het noorden en oosten van Nederland en donderdag 16 mei voor de regio Midden (eerste auditie) en op 6, 12 en 13 juni 2019 (tweede auditie).

Bekijk de hele selectieprocedure.

De CliniClownsmethodiek: de basis voor elke CliniClown

De CliniClowns werken vanuit een geheel eigen aanpak. Met spel dat de fantasie en zintuigen van de kinderen en mensen met dementie prikkelt. Als CliniClown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van degene met wie je speelt. Lichaamstaal kunnen 'lezen', meebewegen en zo tot optimaal contact komen.

Voor nieuwe CliniClowns hebben we een eigen opleidingstraject ontwikkeld. Daarbij is er aandacht voor omgaan met praktijksituaties, persoonlijke leermomenten en het oefenen van de specifieke CliniClownsmethodiek®.

Wanneer je door de audities heen bent gekomen en je als CliniClown gaat werken, loop je eerst een aantal weken mee om naar het spel van ervaren CliniClowns te kijken. Daarna word je verder tijdens het werk opgeleid. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt observeren en reflecteren. Je speelt altijd met ervaren clowns en wordt gecoacht en begeleid door een coach. Daarnaast zal je in het eerste jaar extra trainingen volgen.

De expertise in huis!

Aanpak en organisatie

De CliniClown zorgt voor veerkracht en verlichting, juist in een kwetsbare situatie. Omdat de CliniClown écht kijkt naar degene die hij ontmoet. Lees meer over onze aanpak en de organisatie.

Noortje en 'haar' clowns

Noortje kijkt altijd uit naar de komst van de CliniClowns Bums en Fiep en plant zelfs haar ziekenhuisbezoeken speciaal op de dagen dat zij er zijn.

Help met een donatie

Is CliniClown worden toch niet iets voor jou? Of staan er geen relevante vacatures open, maar wil je CliniClowns wel een warm hart toedragen? Overweeg eens een donatie.