Chat via Whatsapp
×

Werken als CliniClown?

Wil jij als Clown zieke en gehandicapte kinderen en mensen met dementie op een verantwoorde manier afleiding en plezier bieden? Ons auditie- en opleidingstraject is intensief, maar zorgvuldig samengesteld. Want het vak van CliniClown vraagt om specifieke kwaliteiten.

CliniClowns zorgen voor afleiding, plezier en kracht door een geheel eigen aanpak. Met spel dat de fantasie en zintuigen prikkelt. Want: een beetje verbeelding doet wonderen.

Als Clown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van degene met wie je speelt: zieke en gehandicapte kinderen en mensen met dementie. Het gaat erom lichaamstaal te 'lezen' en mee te bewegen, om zo tot optimaal contact komen.

In het tweede kwartaal van 2019 gaan we weer audities houden. De werving daarvoor zal in het eerste kwartaal starten.

Opleidings- en ervaringseisen

Om te kunnen beginnen als Clown is het belangrijk dat je clownspersonage goed is ontwikkeld en dat je als speler goed kan improviseren. De praktijk heeft ons geleerd dat een goede basis om Clown te worden is:

  • een Hbo-opleiding op het gebied van theater of drama (zoals Docent drama, Acteursopleiding of Creatieve Therapie Drama) aangevuld met specifieke scholing op het gebied van clownerie (clowncursussen en/of workshops); of
  • vergelijkbare ruime (praktijk)ervaring op het gebied van theater/drama en clownerie.
Verder
  • beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden,
  • beheers je de Nederlandse taal,
  • heb je ruime (werk)ervaring met kinderen en/of ouderen,
  • kun je je verplaatsen in de belevingswereld van degene met wie je speelt en het spel daarop afstemmen,
  • kun je goed reflecteren,
  • kun je feedback geven en ontvangen,
  • kun je goed functioneren in een team en
  • ben je bereid om door scholing en trainingen je vakkennis en vaardigheden op peil te houden of te ontwikkelen.

Audities

De selectieprocedure voor de functie van Clown bestaat uit een selectie uit de binnengekomen aanmeldingen, twee audities en een gesprek. Na positieve afronding van de selectieprocedure kan worden gestart met de interne opleiding tot CliniClown. Bekijk de gehele selectieprocedure.

De CliniClownsmethodiek: de basis voor elke CliniClown

De CliniClowns bezorgen afleiding en plezier met een geheel eigen aanpak. Met spel dat de fantasie en zintuigen van de kinderen en mensen met dementie prikkelt. Als clown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van degene met wie ze spelen. Lichaamstaal kunnen 'lezen', meebewegen en zo tot optimaal contact komen.

Voor nieuwe Clowns hebben we een eigen opleidingstraject ontwikkeld. Daarbij is er aandacht voor omgaan met praktijksituaties, persoonlijke leermomenten en het oefenen van de specifieke CliniClownsmethodiek®.

Wanneer je door de audities heen bent gekomen en je als Clown gaat werken, loop je eerst een aantal weken mee om naar het spel van ervaren Clowns te kijken. Daarna word je verder tijdens het werk opgeleid. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt observeren en reflecteren. Je speelt altijd met ervaren seniorclowns en wordt gecoacht en begeleid door een Coach. Daarnaast zal je in het eerste jaar extra trainingen volgen.

De expertise in huis!

Aanpak en organisatie

Wij zien het als een groot goed als je in je kracht kunt staan, juist in een kwetsbare situatie. De CliniClown zorgt daarvoor. Omdat die écht kijkt naar degene die hij ontmoet. Lees meer over onze aanpak en de organisatie.

Bjorn en het gekke stuiterei

Het is CliniClownsdag voor Bjorn! Altijd weer kijkt het jongetje uit naar clowns Plip en Stip. Als ze fluitend binnen kuieren, haalt Stip meteen een schat uit haar tas. Voor Bjorn. Een ei?!

Help met een donatie

Is CliniClown worden toch niet iets voor jou? Of staan er geen relevante vacatures open, maar wil je CliniClowns wel een warm hart toedragen? Overweeg eens een donatie.