×

‘Bij de clowns kan Pepijn zijn wie hij is en dat ontroert me’

Als er íemand is die tot in Pepijns (13) wereldje kan doordringen, zijn het de CliniClowns. Zijn moeder is erg enthousiast over het contact via de CliniClowns App, waar haar zoon met een meervoudige beperking de hele week naar uitkijkt. Ze deelt hier haar verhaal.

“Tijdens mijn zwangerschap wist ik al: hier klopt iets niet. Pepijn was extreem rustig in de buik. Ook toen hij geboren was, ging het niet van een leien dakje. Pepijn was erg stil, iets wat ik van mijn drie oudere kinderen totaal niet gewend was. Hij had zuurstof nodig, hij had moeite met drinken, met zijn ontlasting… We namen hem met sondevoeding mee uit het ziekenhuis.

Geen onderzoeken meer

Er volgden jaren van onderzoeken. We reden het hele land door. Wat hebben wij veel dokters en ziekenhuizen gezien! Maar er kwam eigenlijk nooit iets uit en helaas ook geen oplossing voor zijn lichamelijke problemen. We besloten het maar het ‘Syndroom van Pepijn’ te noemen en te stoppen met al die bezoeken.

Uit zijn schulp

Toen Pepijn peuter was, zat hij zo in zijn eigen wereldje. Niemand kreeg hem daaruit. Tot clown Ottje een bezoek aan zijn groep bracht op school. Die pakte dan zijn handen, wiegde wat heen en weer. Toen zag ik Pepijn gewoon uit zijn schulp komen. Er was écht contact, zo bijzonder! Dit lukte werkelijk niemand. Ottje deed zo weinig, maar tegelijkertijd zo ontzettend veel.

Het ontroert me nog steeds als ik aan dat moment denk. Op school genoot Pepijn enkele keren live van de CliniClowns-voorstelling ‘Post’ van het Klein Zintuigen orkest. Gelukkig staan er op YouTube ook filmpjes, die kijkt hij dan ook naar hartenlust.

Geef Pepijn de lach die doet leven. Doneer nu.

Videobellen

Inmiddels zit Pepijn op een VSO-school bij ons in de buurt. Hij is een vrolijke, enthousiaste jongen die houdt van gezelligheid en sociaal contact. Onlangs waren de CliniClowns weer op school met, hoera, weer de voorstelling Post! Pepijn kreeg een folder mee over de CliniClowns App. Nou, dat was meteen een hit. Als hij ergens last van heeft, dan zie ik gewoon dat hij het kwijt is nadat hij online met een van de clowns heeft gepraat. Hij mag eens per week videobellen. Wat kijkt hij daarnaar uit. Als het aan hem lag, belde hij elke dag met de CliniClowns.

Hij mag er zijn

Ik kan er niet over uit, de CliniClowns hebben ons zoveel gebracht. De clowns zijn zo getalenteerd! Het is echt een gave hoe zij binnen een paar seconden intunen bij Pepijn. Goed aanvoelen hoe het met hem gaat, waar ze het over moeten hebben en welke grappen ze kunnen maken. Ze gaan mee in zijn flow. Ze geven hem het gevoel dat hij er mag zijn. Dat hij oké is zoals hij is en compleet zichzelf mag zijn! En dat is bijzonder, want dat is iets wat in de buitenwereld niet altijd gebeurt. Dat is natuurlijk ook waarom het Pepijn zo goed doet. En mij daarmee ook. Dit gun ik hem.”

Gun jij kwetsbare kinderen de lach die doet leven? Doneer nu.