‘De CliniClowns waren het zonnestraaltje tijdens de opname’

De afgelopen maanden waren voor Daan (6) een aaneenschakeling van pech. Hij lag vaak in het ziekenhuis. Moeder Tessa kende de CliniClowns al wel, maar dacht niet dat het iets voor haar zoon zou zijn. Toen de clowns Daan kwamen opzoeken in zijn ziekenhuiskamer, reageerde hij tot haar verbazing verrassend positief. Tessa deelt haar verhaal.

Pech

Alle pech die Daan kon hebben, heeft hij gehad de afgelopen maanden. Hij is hiervoor nooit echt ziek geweest, dus toen hij in augustus koorts kreeg en grieperig werd, dacht ik niet direct aan iets ergs. De huisarts vond hoge ontstekingswaardes in zijn bloed en daarom zijn we doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hij was echt goed ziek. 

Bacterie

In het ziekenhuis bleek Daan een gecompliceerde longontsteking te hebben. Daarbovenop kwam een infectie met de streptococcus intermedius bacterie. Een variant van streptokokken die eigenlijk nooit bij kinderen voor komt en waar dus ook niet direct aan gedacht werd. 

Onschuldig griepje

We zijn door een rollercoaster gegaan. Een onschuldig griepje werd een levensbedreigende longontsteking doordat het vocht in de longen werd omgezet in slijm en pus, dat goed vastzat.

Operatie

Uiteindelijk is Daan overgebracht van het Amphia Ziekenhuis naar het Sophia Kinderziekenhuis. Ze durfden de operatie niet aan. Tijdens de operatie werd een drain geplaatst maar al in de uitslaapkamer bleek dat het was mislukt. De drain kon niet goed bij het slijm.  

Spannend

Daarna werd hij nog een keer geopereerd en werden er twee drains geplaatst. Ook werd al tijdens de operatie het slijm losgewrikt aan de binnenkant van zijn longen. Omdat je de longwand niet kunt verdoven kreeg hij morfine. Ook toen bleef het spannend want zijn zuurstofwaarden en bloedwaarden gingen niet goed. Hij had bijna een bloedtransfusie nodig.

Laat Daan even vergeten dat hij ziek is.

Nuchtere gamer

Toen de drains werden verwijderd kwamen de CliniClowns binnen. Daan is helemaal geen gevoelig jongetje, ik zou hem eerder omschrijven als een nuchtere gamer. De clowns kamen aanlopen en het enige dat ik dacht was: “Daar is hij het kind niet voor.” Maar vanaf het moment dat ze binnenkwamen proefden ze de sfeer en wisten ze hun spel aan te passen op wat hij wél leuk vond. Ze speelden in op zijn normale leven, hij leefde gewoon helemaal op. 

Doof

CliniClown Ziep speelde alsof hij doof was. Direct riep Daan dat zijn opa ook doof was, dus de clowns speelden daarop door. Daan was er helemaal van onder de indruk, hij ging er helemaal in op. 

Muziek

Ook toen we in het ziekenhuis in Breda waren, was er zo’n moment. Ik was even van de kamer geweest en toen ik terugkwam hing Daan aan de lippen van CliniClowns Bes en Ziep met gitaar. Terwijl, hij houdt helemaal niet van muziek. De manier waarop ze het spel helemaal op hem aanpasten, met zijn beleving meebewogen, was geweldig. 

Verlichting

Daan is nog steeds met de CliniClowns bezig, dat is voor mij echt bijzonder om te zien. Natuurlijk weet ik dat de clowns goed zijn opgeleid, maar dit had ik niet verwacht. De CliniClowns geven echt een moment van verlichting, ik verzin het niet. Ze zijn het zonnestraaltje op de opname.

Ziekenhuisbubbel

Nadat de clowns geweest waren, heb ik gelijk een donatie gedaan. Je hoopt nooit mee te maken dat je kind in het ziekenhuis ligt. Ik kan me ook niet herinneren dat ik verder heb gelachen in het ziekenhuis. Maar door de momenten met de CliniClowns, voor zowel mij als moeder als voor Daan, werden we uit onze ziekenhuisbubbel getrokken.

Laat jij kinderen even vergeten dat ze ziek zijn?