×

‘Dit past gewoon bij ons als bedrijf’

In het restaurant van Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen zamelt cateraar Vermaat plastic statiegeldflesjes in. De opbrengst gaat naar CliniClowns. Horecamanager Jeanette Nolting-Eijgenstein: “Dit past gewoon goed bij ons bedrijf.”

Flesje frisdrank leeg? Mik ‘m dan in de fles! In het restaurant van het Amstelveense ziekenhuis Amstelland, gerund door cateraar Vermaat, staat een enorme fles opgesteld waar bezoekers hun plastic PET-flesjes in kunnen gooien. Als de fles vol is, wordt de inhoud opgehaald. Het statiegeld gaat automatisch naar het goede doel.

Elke locatie van Vermaat mag zelf een goed doel kiezen. In Amstelland is de opbrengst voor CliniClowns. “De ene keer is het dertig euro, dan zestig, als het warm is verdubbelt de opbrengst”, vertelt Jeanette, manager van het ziekenhuisrestaurant. “We hebben hier ook een mevrouw die flesjes voor ons inzamelt en ze elke week komt brengen.”

Voordelen

Op deze wijze ondersteunt Vermaat, een van de grootste cateraars van ons land, CliniClowns al ruim anderhalf jaar. “We zijn er na de coronatijd mee begonnen, eigenlijk meteen toen er statiegeld op die flesjes kwam. Het heeft veel voordelen. Je voorkomt zwerfafval en het is mooi dat we CliniClowns zo kunnen ondersteunen. Vermaat is een maatschappelijk betrokken organisatie, zo hebben we ook veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst.”

Onder de indruk

Als bezoekers horen dat ze met het deponeren van een flesje de CliniClowns ondersteunen, zijn de reacties altijd positief, vertelt ze. Jeanette vindt dat fijn, ze heeft een speciale band met CliniClowns, die ontstond toen ze zeven jaar lang in de VU werkte. “Daar zag ik ze regelmatig in actie. De kinderafdeling daar is nu naar het AMC verhuisd. Ik weet daardoor ook wat een mooi goed doel het is, ik was diep onder de indruk van hun spel. Ik vond het fantastisch om te zien dat ze zieke kinderen een onbezorgd moment brengen, ook hun ouders en andere volwassenen vinden het prachtig. De clowns doen even alle ellende vergeten. Het helpt die kinderen enorm, dat zag ik. Al die kleine snoetjes met een grote lach, zo waardevol. Je zag iedereen even ademen, een moment van vreugde beleven. Dat greep mij aan.”

Ingebakken

De steun aan CliniClowns geeft een goed gevoel, vertelt Jeannette: “Het past gewoon bij ons als bedrijf. In een restaurant drink je even een kop koffie, je eet een broodje, maar hier in dit restaurant gebeurt zoveel meer. We zijn ook de plek waar mensen even de emoties laten gaan in een heftige situatie, je komt immers niet zomaar naar het ziekenhuis. Dan geef je een glaasje water of je loopt erheen. 'Lukt het mevrouw, kan ik iets voor u doen?' Dat sociale, dat zit er gewoon ingebakken, hier bij Vermaat.”

Aanraden

Het hoofdkantoor van Vermaat zette de actie op poten. Ingewikkeld is het niet, aldus Jeannette, zo regelt Statiegeld Nederland automatisch de afdracht van de opbrengst naar CliniClowns. “Ik kan het andere bedrijven aanraden. Het is gewoon fijn dat we dit kunnen doen en zo zieke kinderen een steuntje in de rug geven.”

Wil jij met jouw bedrijf ook plastic flesjes inzamelen? Lees meer over statiegeld doneren.

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie de lach die doet leven.