×

‘Ook de wat stillere kinderen durven hun moment te pakken’

Een koninklijke bruiloft op je werkplek, wie maakt dat nou mee? Persoonlijk begeleider Sanne Buwalda van Happy2Move, naschoolse dagbesteding voor kinderen met een beperking, vertelt in dit verhaal hoe ze met de kinderen genoot van de CliniClowns.

“De eerste keer dat de CliniClowns bij ons kwamen, was ik met een pubergroep bij ‘Speel je mee’, een improvisatiespel waarbij heel de groep mee mag doen en samen met de CliniClowns een verhaal maakt. Zo leuk om hun reacties te zien op het clownsspel. Je zag ze denken: ik weet het niet hoor, ben ik hier niet te oud voor? Nee dus, want de clowns wisten precies hoe ze hen konden triggeren. Geweldig om te zien dat al die pubers uiteindelijk zaten te schaterlachen, ze vonden het geweldig.

Brede doelgroep

Happy2move biedt naschoolse dagbesteding op acht locaties in Noord-Holland, onze locatie is in Heemskerk. We focussen op beweging, ontwikkeling en goede voeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderen tussen 4 en 18 jaar en is breed, met bijvoorbeeld kinderen op het autistisch spectrum, met het syndroom van Down, met een ontwikkelingsachterstand en regelmatig in combinatie met een lichamelijke beperking.

In de vakanties bieden we hele dagen dagbesteding, dan hebben we leuke activiteiten, zoals het bezoek van de CliniClowns. Het voelt als een uitje. Je stapt met de kinderen even in een andere wereld, een wereld van puur plezier.

Pubergroep

De clowns spelen in de gymzaal, we lopen er voorzichtig heen. Wat zou daar te doen zijn? De kinderen gluren om de deur. Kom, laten we maar eens naar binnen gaan. Sommige kinderen staan meteen te springen en te juichen als ze de clowns zien, een ander knijpt net even wat harder in je hand of schuift wat dichter tegen je aan op de bank. We zijn met veel begeleiders, dat geeft hen een vertrouwd gevoel. Rick vindt het minder, hij zit naast me en nee, hij wil niet meedoen. Duidelijk.

Gun jij kwetsbare kinderen de lach die doet leven? Doneer nu.

Bruiloft

Intussen ontstaat er door het spel een fijne, plezierige sfeer. De clowns hebben aandacht voor elk kind, ook het kind in een rolstoel: kom er lekker bij, mag ik je duwen? Kinderen die altijd al graag de show stelen vragen veel aandacht, maar ook de wat stillere kinderen ontdooien en durven hun momentje te pakken, iedereen wordt betrokken en voelt zich gezien. Zo mooi dat elk kind even kan shinen. In de spotlights durven staan, is voor sommigen echt een stap in de ontwikkeling.

Mantel

Intussen halen de clowns nog meer spulletjes uit hun tas. De kinderen bepalen het spel. Zo wordt het visnetje een koningsstaf, een emmertje is opeens een trommel, een stuk stof wordt een mantel. Een koningsmantel, want de gymzaal wordt de plek voor een vrolijke koninklijke bruiloft, elk kind is prins of prinses. We lopen ook mee, met z’n allen gaan in een plechtige optocht door de gymzaal. En Rick? Die is om, hij loopt zelfs vooraan, koning Rick. Hij zit helemaal in het spel en geniet volop. En wij? Wij genieten net zo hard mee.”

Gun jij kwetsbare kinderen de lach die doet leven? Doneer nu.