Een nogal onhandige ‘bruiloft’ in wooncomplex De Bloem in Huissen zorgt voor een lach en een traan bij de bewoners met dementie.

‘Wat mooi dat dit er is’

Een nogal onhandige ‘bruiloft’ in wooncomplex De Bloem in Huissen zorgt voor een lach en een traan bij de bewoners met dementie. Welzijnsmedewerker Tanicha Jansen vertelt over haar ervaringen.

“Het is gezellig druk in ons restaurant, dat voor de gelegenheid is omgebouwd tot ‘theater’, met de bewoners in een halve cirkel op de eerste rij. CliniClown Ot heeft spannend nieuws. Ze gaat trouwen! Ah, een bruiloft. Onze bewoners hebben er zin in en feliciteren de bruid enthousiast. Helaas is de bruidegom, clown Peer, deze grote dag even vergeten. ‘Trouwen? Vandaag?’

Ontroering

De plechtigheid verloopt door de verwarring niet vlekkeloos, de zenuwachtige Peer struikelt bij het kussen van de bruid en de sluier vliegt door de lucht en landt op zijn eigen hoofd. Onze bewoners genieten allemaal op hun eigen manier. Sommigen schateren van het lachen, hier en daar zie ik ook een traantje van ontroering.

Geluk

Een bewoonster geniet zo van het spel, de clowns hebben haar volledige aandacht. Ze klapt en zingt mee met de liedjes en lacht aanstekelijk. Ik vind het mooi om te zien hoe ze opgaat in dit moment. Als Ot en Peer na de plechtigheid vragen of iemand wil dansen, staat ze meteen op. Even later zwiert ze vrolijk over de dansvloer. Zien hoe de bewoners worden geraakt door de gekkigheid en gezelligheid van de clowns geeft me een geluksgevoel. Wat mooi dat dit er is!

Ik werk als medewerker Welzijn bij De Bloem in Huissen. Een kleinschalig wooncomplex van vier woningen voor acht bewoners. Wij geven intensieve zorg aan mensen met dementie. Onze bewoners delen samen een huiskamer en een keuken en hebben allemaal een eigen zit-slaapkamer met badkamer.

Herkenning

Een keer per maand komen de CliniClowns langs. Ze spelen in de huiskamers en soms in het restaurant, zoals vandaag. Dan maken we er echt een feestje van met koffie en iets lekkers. Als Ot en Peer binnenkomen, zie ik bij veel bewoners herkenning. ‘Hé, daar zijn ze weer!’ Met hun kleurige kleding en rode neuzen oogsten ze altijd complimenten. Er zijn ook altijd een paar bewoners die er geen interesse in hebben. Zij blijven iets op afstand van de groep. Dat mag natuurlijk ook gewoon. Als de clowns muziek gaan maken, zie ik ze meestal toch even opveren.

Mooie gesprekken

Ik vind het mooi om te zien hoe de clowns meegaan in de belevingswereld van de bewoners en ze meenemen in hun spel en fantasie. Je ziet dat het helemaal niet groots hoeft te zijn, vanuit de kleinste interactie beginnen soms de mooiste gesprekken. Zoals de man die na de ‘bruiloft’ vertelt dat hij moest denken aan zijn eigen huwelijk met zijn vrouw en nu weer even beseft hoeveel ze voor hem betekent. En een ander die emotioneel wordt van twee mensen die de liefde hebben gevonden. Genieten.”