×

CliniClowns is een goed doel voor mensen met dementie

CliniClowns bezoeken mensen met dementie om gevoelens van eenzaamheid weg te nemen.

Tekst gaat verder na dit blok

Bij mensen met dementie, zoals de ziekte van Alzheimer of vasculaire dementie, werken de hersenen steeds minder goed, tot iemand uiteindelijk niet meer voor zichzelf kan zorgen. Dementeren gaat vaak samen met veel verdriet, angst, onmacht, verwarring en strijd. Voor de persoon zelf, maar ook voor de familie en vrienden. Mensen met een vorm van dementie voelen zich daarom vaak eenzaam. Als goed doel willen wij er voor deze mensen zijn.
 

Wat doet CliniClowns als goed doel voor mensen met dementie?

CliniClowns bezoeken mensen met dementie in verpleeghuizen en woonzorgcentra. Met onze volle aandacht, creativiteit, muzikale improvisatie en respectvol een-op-een-contact helpen we hen ontspannen, nemen we gevoelens van eenzaamheid weg of brengen we een glimlach. We spelen in op de reacties van mensen met dementie en gaan mee in hun belevingswereld. Zoals mevrouw Van Hoorn, die volledig tot rust komt als de clowns binnenkomen.

Soms spelen we bijvoorbeeld muziek van vroeger om samen actief herinneringen op te halen. Of als mensen diep verzonken zijn in zichzelf, maken we contact met non-verbaal spel. Met deze ‘kunstinterventies’ dragen we bij aan de kwaliteit van leven.

Samenwerking met de zorg voor mensen met dementie

Na ons bezoek zijn mensen vaak nog een tijdje vrolijker en (meer) ontspannen. Als we samenwerken met de zorgmedewerkers hebben we meer impact op het welzijn van mensen met dementie. We praten samen na over ons bezoek, zodat we tijdens het volgende bezoek nog meer kunnen betekenen.

CliniClowns zijn er voor mensen met dementie

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Dat ons werk als goed doel veel voor mensen met dementie, hun families en zorginstellingen kan betekenen, blijkt bijvoorbeeld uit ervaringsverhalen van mensen die onze bezoeken zelf meemaken. Zo was het team van woonzorgcentrum Aafje Slinge vooraf enigszins sceptisch over het allereerste bezoek van de CliniClowns, totdat het de bewoners zag stralen. Dagbestedingscoach Nathalie deelde haar verhaal. Of lees over onderzoek over de impact van ons werk

Steun mensen met dementie

Wil jij mensen met dementie steunen? Dat kan! Met jouw donatie maak je het mogelijk dat deze mensen kunnen ontspannen en zich minder eenzaam voelen.