×

‘Als clown probeer je iemand in zijn kracht te zetten’

Laurence Quetel, geboren in Frankrijk, speelt al veertien jaar als CliniClown Holala. In dit verhaal neemt ze je mee in haar vak en vertelt ze wat het werk voor haar betekent.

“Er is een lange traditie van clowns in Frankrijk. Humor speelde in het gezin altijd een grote rol. Met mijn moeder en mijn broer vormde ik een echt clownstrio. Toen ik naar Nederland verhuisde, kwam ik eigenlijk per toeval in aanraking met het werk van CliniClowns. Ik deed bewegingstheater en ik weet nog goed dat de docent tegen mij zei: ‘Ik zie een echte clown in jou.’ Ik werd nieuwsgierig en begon clownerieworkshops te volgen.

Verdieping

Ik viel voor de authenticiteit van de clown en het improviseren. Naast mijn werk als sales- en marketingmedewerker in een multinational volgde ik veel trainingen, waaronder clownerie voor de zorg, mime, theater, dans, zowel in Nederland als in Frankrijk. In mijn vrije tijd toen speelde ik in binnen- en buitenland, op straat, in sloppenwijken en in AZC’s.

Mijn hobby werd een roeping om clown voor de zorg te worden. Na een aantal jaar werd ik CliniClown en dat doe ik al veertien jaar met veel plezier. Ik zie het niet als een baan, het is mijn passie. Daarnaast geef ik clownstrainingen voor beginners en professionals.

Normen en waarden

Een andere reden waarom ik elke dag met plezier aan mijn werk begin, is omdat ik voel dat het klopt met wie ik ben en hoe ik naar de wereld kijk. De clown staat ten dienste van het publiek. Je stemt af in het moment op wat de ander kan en wenst, om zo die persoon weer in zijn kracht te zetten. Het is belangrijk dat je oprecht en open naar iemand kijkt zonder vooroordelen en verwachtingen.

Iedereen is publiek

Ik speel voor de medemens. Ik vind het prachtig om voor kinderen met een beperking, zieke kinderen of kinderen met een heftig achtergrondverhaal te spelen en hun familie, maar ook de zorgprofessionals. Dit vraagt om de nodige creativiteit en flexibiliteit. Verder speel ik speel ook voor mensen met dementie. Eigenlijk voor iedereen die ervoor openstaat. Als ik door het ziekenhuis loop, maak ik contact met iedereen die op mijn pad komt. Even een klein moment van plezier creëren samen!

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie de lach die doet leven.

Privilege

Clown zijn is geen regulier beroep, het is een cadeau om echt jezelf te mogen zijn. Het is echt een vak dat de nodige professionaliteit vereist. We leren continu, niet alleen door trainingen, maar ook uit de situaties die we tegenkomen. Als je als clown denkt: nu weet ik het, dan komt er altijd weer een situatie die je met beide benen weer op de grond zet.

In dit vakgebied heb je elkaar nodig, het is een wisselwerking. Ik inspireer de mensen die ik bezoek, maar tegelijkertijd inspireren zij mij. Er is tegenwoordig veel behoefte aan echt contact en verbinding met elkaar. Het feit dat ik daaraan kan bijdragen, maakt mij gelukkig.

Mooie momenten

Ik kan niet één specifiek moment noemen dat ik het mooiste vind. Ik heb in mijn carrière zoveel mensen gezien en iedereen heeft zulke mooie verhalen. Daarom zeg ik altijd: ‘Het mooiste moment is morgen.’

Meenemen

Elke ontmoeting is bijzonder. Maar sommige momenten raken je meer dan andere, vooral als je langdurige band hebt opgebouwd met een kind. Gelukkig zijn er altijd collega's om mee te praten en die je begrijpen. Ik probeer er niet in te blijven hangen, want elke dag dat we opstaan moeten we blanco de dag in gaan.

Bij elk bezoek moet je de vorige los kunnen laten. Iedereen verdient je oprechte aandacht. Elk bezoek brengt een andere emotie mee, het is goed om te weten dat elke emotie er mag zijn. Elke keer krijg je een frisse en nieuwe energie terug van de mensen die je bezoekt. Dat zorgt voor mooie ervaringen en maakt je gelukkig.

Wijze ervaringen

Kinderen leven in het nu, dat is het enige wat ze kunnen doen. Als ze gelukkig zijn weet je ook dat ze helemaal gelukkig zijn, het is niet gespeeld. Ze geven je voor 200% geluk. Ieder bezoek is weer anders en dat inspireert me!”

Gun jij zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie de lach die doet leven. Doneer nu.