×

‘Amaysa kan haar hart luchten bij de clowns’

Toen Amaysa (4) nog een baby was, lag in ze in het UMC in Groningen. Moeder Aletta over deze zware tijd en waarom de CliniClowns nog steeds een belangrijke rol spelen in Amaysa's leven.

“Amaysa is geboren met een chronische leveraandoening”, vertelt Aletta. “10 oktober is voor ons een zeer speciale dag. Op die dag kreeg ze namelijk een deel van mijn lever, waardoor haar leven gered is  Elk jaar vieren mijn man Amar, Amaysa en ik dan haar leververjaardag: dit is een klein feestje met cadeautjes en taart.”

Rode neuzen

Om haar nieuwe lever niet af te stoten, slikt Amaysa iedere dag medicijnen. Hierdoor is haar weerstand laag en pikt ze snel virussen op. Aletta: “Toen Amaysa één was, kreeg ze door haar lage weerstand een abces. Telkens als we de wonden moesten schoonspoelen, verging ze van de pijn. Dit is als ouder heel stressvol, we waren ontzettend bezorgd omdat ze zoveel moest lijden.”

“Totdat de deur openging. Twee rode neuzen kwamen het hoekje om en al snel zagen we dat het twee CliniClowns waren. Een van hen speelde een liedje op een ukelele en Amaysa kreeg van de ander een rode neus. De achtbaan van emoties waar we op dat moment in zaten, was even helemaal vergeten. Het was een onaangekondigd ontspanningsmomentje waarop we enorm hebben gelachen”, vertelt Aletta.

Geef kinderen zoals Amaysa een moment van afleiding en plezier

Schild

Naast een leveraandoening heeft Amaysa ook een aangeboren darmafwijking, waardoor haar darm extra lang en kronkelig is. “Als je naar haar kijkt heb je niet in de gaten dat ze ziek is. Zodra ze het ziekenhuis binnenloopt, lacht ze veel en maakt ze grapjes. Voor haar is het een manier om met alle stress en pijn om te gaan. Een soort schild, zodat ze niet over de situatie hoeft te praten.” 

Vertrouwd

Gelukkig weten de CliniClowns hier heel goed op in te spelen, ook tijdens het online contact op de CliniClowns App. “De clowns zorgen ervoor dat Amaysa toch haar hart kan luchten en dat het gesprek makkelijker wordt. Daarnaast is het voor haar ook een soort verwerkingsproces. De CliniClowns geven haar een vertrouwd gevoel. Als ze videobelt met de clowns, komt ze even tot rust.

Geef kinderen zoals Amaysa een moment van afleiding en plezier