×

Buikschuivers rond het ziekenhuisbed

Jefferson (13) ligt zich te vervelen aan het medicijninfuus. Een potje ziekenhuisacrobatiek van CliniClowns Mimi en Zabor, maakt zijn dag.

Gegiechel op de ziekenhuisgang, een zacht muziekje. Jefferson, die aan een infuus ligt, weet genoeg: de CliniClowns komen eraan! Zijn ogen stralen van de voorpret. “Hij verheugt zich er altijd enorm op”, lacht moeder Karin. Als CliniClown Mimi binnen stiefelt, wordt ze door Jefferson dan ook begroet als een oude vriendin. Zabor blijft hangen in de deurpost van de ziekenkamer.

“Mimi, je sjokt echt heel onelegant binnen”, zegt hij vermanend. “Ik ken honderdduizend manieren om een betere entree te maken”, pocht hij. Mimi knipoogt naar Jefferson. “Ja, jij doet het altijd beter”, zegt ze nukkig. Jefferson valt Mimi bij. “Laat zien dan, Zabor”, roept hij. “Ik film het wel. Even wachten. Nu!” Onder regie van Jefferson loopt Zabor superstoer de kamer binnen. Maar dan botst hij keihard tegen het bed. Au! De clown valt, stuntelt, schuift op zijn buik rond het ziekenhuisbed, steeds opnieuw gaat het mis. Schuddend van het lachen zit Jefferson op zijn bed. Ook zijn moeder giert het uit.

Geef kinderen zoals Jefferson een moment van afleiding en plezier

Keten met de CliniClowns

"Één ding is zeker: Als de CliniClowns er zijn, gebeuren er alleen leuke dingen.”

Als baby kreeg Jefferson de diagnose osteogenesis imperfecta: Jefferson’s botten zijn broos en breken makkelijk. Op straat met vriendjes spelen is onmogelijk. “Waar het ene kind valt en een blauwe plek krijgt, breekt Jefferson een been”, vertelt Karin. “De ziekte gaat niet over, medicijnen maken zijn botten gelukkig wel sterker. Tegen alle verwachtingen in kan hij lopen. Hij moet alleen wel elke drie maanden, zoals vandaag, aan het medicijninfuus. Dan is het fijn als de clowns met hem komen keten.”

Even onbezorgd zijn

Jefferson beschouwt de CliniClowns inmiddels als zijn vrienden. Moeder Karin vertelt het jammer te vinden dat ze de CliniClowns nogal eens mislopen. Ze spelen immers maar één dag in de week in dit ziekenhuis. “We hopen altijd dat het lukt op die dag een afspraak te plannen, want voor Jefferson is het een belangrijke afleiding. Met de CliniClowns is ziek zijn geen item, mijn zoon kan dan even onbezorgd zijn. Want één ding is zeker: Als de CliniClowns er zijn, gebeuren er alleen leuke dingen.”
 

 

Dit verhaal is geschreven in 2019.

Geef kinderen zoals Jefferson een moment van afleiding en plezier