×

‘Oprecht contact is essentieel voor mijn moeder’

Irma’s moeder heeft dementie en woont in een verzorgingshuis. Als de CliniClowns haar bezoeken, gebeurt er iets moois, vertelt Irma in dit verhaal. “Ze raakt langzaamaan verder in haar ziekte, maar de behoefte aan persoonlijk contact is altijd gebleven.”

“Sinds anderhalf jaar woont mijn moeder in ’t Jagthuis, een kleinschalig verzorgingshuis in Velp. Alhoewel mijn vader haar lang heel goed heeft verzorgd, ging het thuis niet meer. Nu woont ze op een warme plek. Bewoners krijgen hier veel aandacht, er wordt echt gekeken naar waar ze behoefte aan hebben. De verzorging kent de mensen door en door, ze zijn liefdevol en blijven zichzelf in het contact met bewoners. Dat vind ik prettig, dan is het écht.

Geluk

Toen een verzorgster een foto van het contact tussen mijn moeder en CliniClown Ot toestuurde, werd ik helemaal blij. Hij raakt me diep. Ot buigt zich op de foto naar haar toe, mijn moeder heeft een stuk stof in handen. Er is interactie, ik zie dat ze echt contact maken. Mijn moeder kijkt Ot met een lichte, open blik vol verrukking aan. Het is een moment van geluk, dat zie ik in een oogopslag. Dit maakt mij ook gelukkig.

De verzorging vertelde me al eens hoe de clowns met de bewoners omgaan, dat ze zo goed kijken naar wat ze van iemand terugkrijgen en daar hun spel op aanpassen. De bewoner bepaalt het spel eigenlijk. Maar het gaat op deze foto vooral om dat contact. Ik zie hoe intens mijn moeder daarvan geniet. Er is lichtheid en vrolijkheid.

Geef mensen met dementie de lach die doet leven.

Communiceren

Mijn moeder was altijd al druk met mensen in de weer. Van kleuterjuf werd ze onderwijzeres op de lagere school, en toen ik in de brugklas zat, begon ze met een studie psychologie. Ze werd uiteindelijk kinderpsycholoog. Oprecht contact maken met anderen is essentieel voor haar, ook nu nog. Ze heeft afasie dus ze komt moeilijk uit haar woorden, maar communicatie blijft belangrijk. Soms zit ze eindeloos in een non-taal te praten, met wie dan ook. 

Goud

Ze raakt langzaamaan verder in haar ziekte, maar die behoefte aan persoonlijk contact is altijd gebleven. Dat de CliniClowns daar zo mooi op inspelen en haar lichtheid brengen is geweldig. Ik lees weleens over wat ze doen bij kinderen in het ziekenhuis, maar voor mensen met dementie werkt het net zo, denk ik. Ze triggeren een bepaald basisgevoel, hun spel doet heel veel. Mijn zus en vader vinden het ook geweldig dat ze dit voor mijn moeder kunnen betekenen. Voor ons als familie is zo’n moment goud waard.

Foto: Julia Zantinge, activiteitenbegeleidster 't Jagthuis

Gun jij mensen met dementie de lach die doet leven?