×

Geweldige prestatie én opbrengst van Ruben en zijn medestudenten

De schoolopdracht aan Ruben Sluijters (23) en zijn medestudenten van de Calo was duidelijk: bedenk in drie dagen tijd een actie voor een goed doel. Het werd een sponsorloop van 200 kilometer in Zwolle met een práchtige opbrengst voor CliniClowns.

Erik Sluijters deed mee aan de New York Marathon om geld op te halen voor CliniClowns

Ruben wist zelf meteen welk doel het moest worden. Zijn tweelingbroer Rutger had als peuter leukemie en in het ziekenhuis kreeg hij regelmatig bezoek van de CliniClowns. Met dit verhaal in zijn pitch wist Ruben medestudenten te overtuigen om voor CliniClowns te gaan. “Het was nat en koud”, vertelt Ruben over de dag van de actie. “Maar iedereen ging ervoor. Dat was heel gaaf om te zien.” Ruben en zijn medestudenten haalden gezamenlijk bijna 4000(!) euro op voor CliniClowns.

Start ook een actie zoals Ruben en zijn medestudenten hebben gedaan

‘Het gaat allemaal zo snel op dat moment’

Vader Erik (53) liep zelf in 2015 al de New York Marathon om geld op te halen voor CliniClowns. Hij wilde iets terugdoen uit dankbaarheid voor de momenten dat de clowns zijn zoon Rutger afleiding en plezier bezorgden toen hij ziek was. Die periode staat nog volledig op Erik zijn netvlies gebrand. “Het begon allemaal met een verkoudheidje, met klachten die niet over gingen. We gingen naar het ziekenhuis ombloed te prikken en al snel wisten we het: leukemie.”

Rutger – toen 2 jaar oud – kreeg twee jaar lang chemokuren. “We kregen te horen dat het bij één op de vijf kinderen met leukemie fout afloopt. Als je dan door de gang loopt van het ziekenhuis en je ziet vijf kamertjes... Het gaat allemaal zo snel op dat moment, je moet zo snel schakelen.”

Even geen angst en zorgen

“Het is een verdrietige tijd geweest”, zegt Erik. “Het was dan ook mooi om afleiding te hebben als de CliniClowns langskwamen. Je ziet even geen angst in de ogen van je kind, maar echt weer emoties die bij een kind horen. De clowns weten hoe ze een kind moeten benaderen. Ik vind dat echt een gave.” Erik en zijn vrouw Esther weten ook nog hoe fijn de betrokkenheid was van mensen om hen heen en de medewerkers in de zorg. “Dat doet veel goed op zulke momenten. En ik voelde gewoon dat Rutger ons vertrouwde, ook al was hij nog klein. Hij zei altijd: ‘mama en papa komen weer terug’.”

Ruben met zijn medestudenten

Verpleegkundige

Vandaag de dag gaat het goed met Rutger. Hij is inmiddels 23, gezond en wel, en kan zich weinig herinneren van zijn peutertijd. Of Rutger trauma’s heeft overgehouden aan die periode in het ziekenhuis? Integendeel: hij loopt er nu zelf rond als verpleegkundige.

Wil jij ook in actie komen voor CliniClowns? Laatje inspireren en bekijk wat jij kunt doen op www.cliniclowns.nl/acties.

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?