Direct naar...

Werken als CliniClown?

Wil jij als Clown zieke en gehandicapte kinderen op een clowneske manier afleiding en plezier bieden? Ons auditie- en opleidingstraject is intensief, maar zorgvuldig samengesteld. Want het vak van CliniClown vraagt om specifieke kwaliteiten.

De CliniClowns bezorgen een kind afleiding en plezier met een geheel eigen aanpak. Met spel dat de fantasie en zintuigen van de kinderen prikkelt. Als Clown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van het kind. Zijn lichaamstaal kunnen 'lezen', meebewegen en zo tot optimaal contact komen.

De komende audities zullen plaats gaan vinden op 18, 19 en 25 mei (eerste ronde) en 2 en 3 juni (tweede ronde).

Opleidings- en ervaringseisen

Om te kunnen beginnen als Clown is het belangrijk dat je clownspersonage goed is ontwikkeld en dat je als speler goed kan improviseren. De praktijk heeft ons geleerd dat een goede basis om Clown te worden is:

  • een Hbo-opleiding op het gebied van theater of drama (zoals Docent drama, Acteursopleiding of Creatieve Therapie Drama) aangevuld met specifieke scholing op het gebied van clownerie (clowncursussen en/of workshops); of
  • vergelijkbare ruime (praktijk)ervaring op het gebied van theater/drama en clownerie.
Verder
  • beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden,
  • beheers je de Nederlandse taal,
  • heb je ruime (werk)ervaring met kinderen,
  • kun je je verplaatsen in de belevingswereld van het kind en het spel op het kind afstemmen,
  • kun je goed reflecteren,
  • kun je feedback geven en ontvangen,
  • kun je goed functioneren in een team en
  • ben je bereid om door scholing en trainingen je vakkennis en vaardigheden op peil te houden of te ontwikkelen.

Aanmelden audities

In mei en juni gaan we weer audities houden voor de functie van CliniClown op woensdag 18, donderdag 19 en woensdag 25 mei 2016 (eerste auditie) en donderdag 2 en vrijdag 3 juni 2016 (tweede auditie). Op dit moment is nog niet bekend in welke regio(’s) we het hardst nieuwe collega’s nodig hebben, maar als je bereid bent om te reizen en/of te verhuizen, hebben we altijd werk voor je. Heb je interesse? Meld je dan aan voor de audities door jouw motivatiebrief met CV én een filmpje waarop je als clown bent te zien per e-mail te sturen naar sollicitatie@cliniclowns.nl. Graag ontvangen wij je inzending uiterlijk 25 april 2016.

Alleen sollicitaties waar een filmpje bij mee wordt gestuurd, zullen in behandeling worden genomen.
Dit hoeft geen lang filmpje te zijn, maximaal drie minuten is voldoende. Zorg er wel voor dat je goed te zien bent. Let dus bijvoorbeeld op voldoende licht en dat het dichtbij genoeg is om mimiek te zien.

De selectieprocedure voor de functie van Clown bestaat uit een selectie uit de binnengekomen aanmeldingen, twee audities, een gesprek en een assessment. Na positieve afronding van de selectieprocedure kan worden gestart met de interne opleiding tot CliniClown. Bekijk de gehele selectieprocedure.

De CliniClownsmethodiek: de basis voor elke CliniClown

De CliniClowns bezorgen een kind afleiding en plezier met een geheel eigen aanpak. Met spel dat de fantasie en zintuigen van de kinderen prikkelt. Als clown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van het kind. Zijn lichaamstaal kunnen 'lezen', meebewegen en zo tot optimaal contact komen.

Voor nieuwe Clowns hebben we een eigen opleidingstraject ontwikkeld. Daarbij is er aandacht voor omgaan met praktijksituaties, persoonlijke leermomenten en het oefenen van de specifieke CliniClownsmethodiek®.

Wanneer je door de audities heen bent gekomen en je als Clown in het ziekenhuis gaat werken, loop je eerst een aantal weken mee om naar het spel van ervaren Clowns te kijken. Daarna word je verder tijdens het werk opgeleid. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt observeren en reflecteren. Je speelt altijd met ervaren seniorclowns en wordt gecoacht en begeleid door een Artistiek begeleider. Daarnaast zal je in het eerste jaar extra trainingen volgen.

De expertise in huis!