Direct naar...

CliniClown worden?

Wil jij als CliniClown zieke en gehandicapte kinderen op een clowneske manier afleiding en ontspanning bieden? Ons auditie- en opleidingstraject is behoorlijk pittig. Maar ben je eenmaal CliniClown, dan wil je niets anders!

Opleidings- en ervaringseisen

Om te kunnen beginnen als CliniClown is het heel belangrijk dat je clownspersonage goed is ontwikkeld. De praktijk heeft ons geleerd dat kandidaten met een opleiding op het gebied van theater of drama (zoals Docent drama, Acteursopleiding of Creatieve Therapie Drama) aangevuld met specifieke scholing op het gebied van clownerie (clowncursussen en/of workshops) of kandidaten met vergelijkbare (praktijk)ervaring op het gebied van theater/drama en clownerie het beste voldoen aan onze eisen.

Daarnaast heb je HBO-werk- en denkniveau en uitstekende communicatieve vaardigheden en beheers je de Nederlandse taal. Je hebt ruime (werk)ervaring met kinderen en kunt je verplaatsen in de belevingswereld van het kind en het spel op diens specifieke behoeften afstemmen. Je speelt vanuit een geloofwaardig clownspersonage, bent flexibel in je spel, kunt improviseren en met onverwachte situaties omgaan en je kunt zowel solo als in een duo spelen. Uiteraard ben je bereid om door scholing en trainingen je vakkennis en vaardigheden op peil te houden of te ontwikkelen.

Beginnen als CliniClown

Wanneer je door de audities heen bent gekomen en je als CliniClown in het ziekenhuis gaat werken, loop je eerst een aantal weken mee om naar het spel van ervaren CliniClowns te kijken. Daarna word je verder on the job opgeleid. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt observeren en reflecteren. Je speelt altijd met ervaren seniorclowns en wordt gecoacht en begeleid door een praktijkbegeleider. Daarnaast zal je in het eerste jaar extra trainingen volgen.

De CliniClowns bezorgen een kind afleiding en plezier met een geheel eigen clowneske aanpak. Met spel dat de fantasie en zintuigen van de kinderen prikkelt.

Als clown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van het kind. Zijn lichaamstaal kunnen 'lezen', meebewegen en zo tot optimaal contact komen. Want dan ontstaat de klik tussen de wereld van de clown en die van het kind.

CliniClown word je niet zomaar. Daar is al een bepaalde mate van bagage voor nodig, zowel op pedagogisch- als op theatervlak. Voor nieuwe clowns hebben we een eigen opleidingstraject ontwikkeld. Daarbij is er aandacht voor omgaan met praktijksituaties, persoonlijke leermomenten en het oefenen van de specifieke CliniClownsmethodiek®.

Beschikbare vacatures

Op dit moment hebben we geen vacatures voor de functie van CliniClown en kun je je daarom niet aanmelden voor de audities. In de loop van 2015 verwachten we weer vacatures en zal het weer mogelijk zijn om te solliciteren door het aanmeldingsformulier voor de audities in te vullen.

De expertise in huis!

Auditie & opleiding

Om aangenomen te worden als CliniClown moet je met goed gevolg een intensief auditietraject doorlopen. Ben je eenmaal aangenomen, dan start het opleidingstraject. Dit bestaat uit meerdere trainingen en meerdere stageperiodes, waarna je je opleiding afrond met een diploma.

Scholing & training

Om de kwaliteit van ons werk te waarborgen, bieden wij onze CliniClowns diverse soorten scholing en training aan.

Onderzoek & uitwisseling

Wij willen ons blijven ontwikkelen in ons vakgebied. Regelmatig vinden er uitwisselingen plaats met ziekenhuisclowns uit het buitenland. We verzamelen informatie en stimuleren (wetenschappelijk) onderzoek omtrent ziekenhuisclownen.