Direct naar...

Werken als CliniClown?

Wil jij als Clown zieke en gehandicapte kinderen op een clowneske manier afleiding en plezier bieden? Ons auditie- en opleidingstraject is intensief, maar zorgvuldig samengesteld. Want het vak van CliniClown vraagt om specifieke kwaliteiten.

De CliniClowns bezorgen een kind afleiding en plezier met een geheel eigen aanpak. Met spel dat de fantasie en zintuigen van de kinderen prikkelt. Als Clown is het belangrijk om te kunnen inspelen op de beleveniswereld en de mogelijkheden van het kind. Zijn lichaamstaal kunnen 'lezen', meebewegen en zo tot optimaal contact komen.

De volgende auditieronde zal naar verwachting plaats gaan vinden in april 2016. Medio maart zal dan op deze pagina de informatie te vinden zijn over hoe je je kunt aanmelden voor deze audities.

Opleidings- en ervaringseisen

Om te kunnen beginnen als Clown is het belangrijk dat je clownspersonage goed is ontwikkeld en dat je als speler goed kan improviseren. De praktijk heeft ons geleerd dat een goede basis om Clown te worden is:

 • een Hbo-opleiding op het gebied van theater of drama (zoals Docent drama, Acteursopleiding of Creatieve Therapie Drama) aangevuld met specifieke scholing op het gebied van clownerie (clowncursussen en/of workshops); of
 • vergelijkbare ruime (praktijk)ervaring op het gebied van theater/drama en clownerie.
Verder
 • beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden,
 • beheers je de Nederlandse taal,
 • heb je ruime (werk)ervaring met kinderen,
 • kun je je verplaatsen in de belevingswereld van het kind en het spel op het kind afstemmen,
 • kun je goed reflecteren,
 • kun je feedback geven en ontvangen,
 • kun je goed functioneren in een team en
 • ben je bereid om door scholing en trainingen je vakkennis en vaardigheden op peil te houden of te ontwikkelen.

Selectieprocedure Clown

De selectieprocedure voor de functie van Clown bestaat uit een selectie uit de binnengekomen aanmeldingen, twee audities, een gesprek en een assessment. Na positieve afronding van de selectieprocedure kan worden gestart met de interne opleiding tot CliniClown.

 1. Bij het maken van de eerste selectie neemt een beoordeling van het ingestuurde filmpje een belangrijke plaats in.
 2. Tijdens de eerste auditie ligt het accent op specifieke (vakinhoudelijke) competenties en de houding van de kandidaat. Zo wordt er gelet op spelvaardigheid, het clownspersonage en hoe de kandidaat door middel van spel contact maakt met het kind.
 3. Bij de tweede auditie wordt meer gelet op het samenspel en improvisatievermogen. Ook wordt tijdens deze ronde gekeken naar hoe de kandidaat omgaat met feedback en of hij of zij in staat is aanwijzingen op te pakken en toe te passen.
 4. Wanneer de audities met succes zijn doorlopen, volgt er een gesprek met de Human resource adviseur en de beoogd leidinggevende. In dit gesprek wordt nader ingegaan op de motivatie van de kandidaat en zijn/haar relevante ervaring aan de hand van de motivatiebrief en het CV.
 5. Na het gesprek wordt door middel van een assessment gekeken of de kandidaat in de organisatie en het team past.
 6. Na het assessment volgt nog een informatiebijeenkomst voor alle nieuwe Clowns waarin de arbeidsvoorwaarden worden toegelicht door de Human resource adviseur.
De volgende auditieronde zal naar verwachting plaats gaan vinden in april 2016. Medio maart zal dan hier de informatie te vinden zijn over hoe je je kunt aanmelden voor deze audities.

De CliniClownsmethodiek: de basis voor elke CliniClown

Voor nieuwe Clowns hebben we een eigen opleidingstraject ontwikkeld. Daarbij is er aandacht voor omgaan met praktijksituaties, persoonlijke leermomenten en het oefenen van de specifieke CliniClownsmethodiek®.

Wanneer je door de audities heen bent gekomen en je als Clown in het ziekenhuis gaat werken, loop je eerst een aantal weken mee om naar het spel van ervaren Clowns te kijken. Daarna word je verder tijdens het werk opgeleid. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt observeren en reflecteren. Je speelt altijd met ervaren seniorclowns en wordt gecoacht en begeleid door een Artistiek begeleider. Daarnaast zal je in het eerste jaar extra trainingen volgen.

De expertise in huis!