×

Verhalen van ervaringsdeskundigen

Dat ons werk wordt gewaardeerd en een positief effect heeft, blijkt uit de ervaringen van mensen die een bezoek van de CliniClowns hebben meegemaakt.

Regelmatig ontvangen we berichten van familieleden, verzorgers, zorgprofessionals en anderen die vertellen wat zij meemaakten en wat het clownsbezoek voor hen (of voor anderen in hun omgeving) heeft betekend. Deze verhalen delen we graag.

Belle

Belle was ernstig ziek en bouwde een bijzondere band op met de CliniClowns in het ziekenhuis.

Zoals het verhaal van Belle. Zij belandde in het ziekenhuis nadat er een bultje in haar lies oppopte. Moeder Sietske voelde meteen aan dat het niet goed zat. Leukemie, zo luidde. Met CliniClown Pom beleefde Belle in het ziekenhuis ondanks alles de mooiste avonturen. Moeder Sietske: “Tip en Pom waren zo belangrijk voor haar. Ik denk dat ze haar periode in het Radboud misschien zelfs wel een beetje leuk hebben gemaakt.”

Jefferson

Jefferson heeft een broze bottenziekte en vergeet zijn situatie als hij kan keten met de CliniClowns.

Als baby kreeg Jefferson de diagnose osteogenesis imperfecta; zijn botten zijn broos en breken makkelijk. Op straat met vriendjes spelen is onmogelijk. “Waar het ene kind valt en een blauwe plek krijgt, breekt hij een been”, vertelt zijn moeder Karin. “Tegen alle verwachtingen in kan hij lopen. Hij moet alleen wel elke drie maanden aan het medicijninfuus. Dan is het fijn als de CliniClowns met hem komen keten.” Jefferson beschouwt de clowns inmiddels als zijn vrienden.

Jasmijn

Jasmijn vergeet haar angsten in het ziekenhuis als de CliniClowns er zijn.

Voor Jasmijn (7) is het jaarlijkse bezoekje aan de KNO-arts altijd spannend. De CliniClowns zorgen ervoor dat prikjes geven of controles soepeler gaan. “Het spel helpt haar enorm”, aldus haar moeder over de aanwezigheid van de clowns. “Ik heb haar weleens in een houdgreep moeten houden bij zo’n onderzoek. Nu ging ze vanaf het moment dat ze de clowns zag volledig op in het spel."

Medewerkster Zorg en Welzijn Ria Vis

Ria Vis ziet mooie dingen gebeuren als de CliniClowns langskomen in zorgcentrum Ittmannshof in Nunspeet voor mensen met dementie.

Ria Vis vertelt dat de CliniClowns redelijk nieuw zijn in woonzorgcentrum Ittmannshof in Nunspeet: “Sommige collega’s waren in het begin sceptisch, maar iedereen is nu om, je ziet zulke bijzondere dingen gebeuren als de clowns er zijn. Ze brengen sfeer. Met hun spel en muziek wordt het meteen luchtiger. De bewoners reageren heel goed op de clowns en zij voelen de bewoners goed aan.”

Dochter José

Een mooi moment tussen mevrouw Rie en CliniClown Silly

Josés moeder Rie woont al jaren in Zonnehuis De Luwte in Amstelveen. Ze is ver in haar dementie en praat niet meer. Ondanks dat wisten de clowns toch contact met haar te maken. José werd geraakt door het moment: “Mijn moeder is even het middelpunt, dat doet haar stralen. Het raakt me diep.”

Meer lezen?

Bekijk meer ervaringsverhalen op ons blog. Zonder goede samenwerking met de zorg waren deze mooie verhalen niet mogelijk geweest, lees meer over onze samenwerking met de zorgteams.

Heb jij ook een van onze clowns ontmoet? Wij zijn benieuwd hoe je ons bezoek hebt ervaren. Geef je feedback hier door.