×

Verhalen van ervaringsdeskundigen

Dat ons werk wordt gewaardeerd en een positief effect heeft, blijkt uit de ervaringen van de kinderen en mensen met dementie die we bezoeken.

Geregeld ontvangen we berichten van hun familieleden of verzorgers, die vertellen wat zij meemaakten en wat het clownsbezoek voor hen heeft betekend. Deze verhalen delen we graag.

Belle

Zoals het verhaal van Belle, die voor zware chemo's het ziekenhuis in en uit gaat. Belle belandde in het ziekenhuis nadat er een bultje in haar lies oppopte. Moeder Sietske voelde meteen aan dat het niet goed zat. Leukemie, zo luidde. Met CliniClown Pom beleefde Belle in het ziekenhuis ondanks alles de mooiste avonturen. Moeder Sietske: "Tip en Pom waren zo belangrijk voor haar. Ik denk dat ze haar periode in het Radboud misschien zelfs wel een beetje leuk hebben gemaakt."

Kian

En het verhaal van Kian, die voor de zoveelste keer in het Medisch Centrum Leeuwarden is opgenomen. Hij ligt in isolatie op een aparte kamer en kan de afleiding goed gebruiken. Moeder Mandy: “In het ziekenhuis gebeurt er steeds van alles met hem, hij krijgt neusdruppels, zuurstof. Daar heeft hij een grote hekel aan. Als de clowns zijn geweest vergeet hij die narigheid een beetje.”

Jasmijn

Voor Jasmijn (7) is het jaarlijkse bezoekje bij de KNO-arts op de downpoli altijd spannend. Het meisje bezoekt de downpoli één keer per jaar. Kinderen met het syndroom van Down kunnen daar in één ochtend naar de KNO-arts, de kinderarts, de logopedist en de fysiotherapeut. De CliniClowns zorgen ervoor dat prikjes geven of controles soepeler gaan. “Het spel helpt haar enorm”, aldus haar moeder over de aanwezigheid van de clowns. “Ik heb haar weleens in een houdgreep moeten houden bij zo’n onderzoek. Nu ging ze vanaf het moment dat ze de clowns zag volledig op in het spel."

Verpleegkundige Jacqueline en Marijke

En ook verpleegkundige Jacqueline zag het effect van het clownsbezoek aan Marijke in het verzorgingshuis. Marijke zat ineengedoken in haar rolstoel, verzonken in haar eigen wereld. Totdat de muziek van CliniClown Luut iets in haar wakker maakt. Jacqueline: “Ze zat echt in haar eigen wereldje, maar op het moment dat er gezongen werd en ze werd aangeraakt, ging ze letterlijk open.”

Meer lezen?

Bekijk meer ervaringsverhalen op ons blog. Zonder goede samenwerking met de zorg waren deze mooie verhalen niet mogelijk geweest, lees meer over onze samenwerking met de zorgteams