CliniClowns

De CliniClowns doen er alles aan om ervoor te zorgen dat iemand weer even zichzelf kan zijn. Ze vertellen hier graag meer over hun vak.

‘Om oprecht contact te kunnen maken, moet je jezelf openstellen’

Jaren voordat Tilly Sanichar ging werken als CliniClown Stoet, was ze al donateur van CliniClowns. Ze vertelt hoe ze van haar werk geniet. “Spelen op de downpoli is het hoogtepunt van mijn week.”

‘Iedereen in de woonkamer is geraakt’

CliniClown Carla Schmidt draait al 25 jaar mee als clown Polleke. In dit verhaal vertelt ze over mooie momenten op de werkvloer. “Ik voel me nog altijd bevoorrecht dat ik dit mag doen.” 

‘Als ik er ben, is er niets dat moet’

Een dikke knuffel van een jongetje met autisme dat normaal gesproken elk contact ontwijkt. Of er ‘gewoon’ even zijn voor een puber met anorexia. Mies de Waal (CliniClown Miep) geniet van de veelzijdigheid van haar werk.

Het plezier van de verbeelding

Thomas Scheuerman’s alter ego, CliniClown Bop, leeft half in de werkelijkheid en half in de verbeelding. In dit verhaal vertelt hij over zijn werk. “Dat je in benarde momenten toch plezier brengt, voelt als een voorrecht.”

'Ik geniet elke dag van het effect van ons werk’

Die heerlijke twinkeling in kinderogen als het spel ontstaat. Daar doet Anne van Balen (CliniClown Kers) het voor. In dit verhaal vertelt ze erover. “Dat dit mijn werk zou worden, had ik eigenlijk nooit gedacht.”

‘Dan voel je wat voor mooie band je samen hebt opgebouwd’

Ruut van Hooft (70) zit al vijftig jaar in het clownsvak. Als CliniClown Tas probeert hij altijd een moment van opleving te brengen en aan te voelen wat iemand nodig heeft. “Overal waar je komt, tast je af.”

‘Als clown probeer je iemand in zijn kracht te zetten’

Laurence Quetel, geboren in Frankrijk, speelt al veertien jaar als CliniClown Holala. In dit verhaal neemt ze je mee in haar vak en vertelt ze wat het werk voor haar betekent.

‘Als clown vind je meestal wel een manier om die ander te bereiken’

Als CliniClown Gigi probeert Angelique van Breemen kinderen hun eigen kracht te laten voelen. In dit verhaal vertelt ze over haar werk. “Mijn voelsprieten staan voortdurend uit.”

‘Ik begrijp jou, jij begrijpt mij, lijken we tegen elkaar te zeggen’

Actrice, danseres en zangeres Sylvia Boone werkt nu bijna twee jaar als CliniClown Soes. Het bijzondere contact met mensen met dementie raakt haar. In dit verhaal neemt ze je mee in haar werk.

‘Je komt binnen met niks maar in het spel ontstaat opeens van alles’

Martin Hoevenaars, oftewel CliniClown Mimus maakt dagelijkse mooie momenten mee in zijn werk. ‘De clown brengt het speelse in de mens naar boven. Dan kunnen de mooiste dingen gebeuren.’