×

Onderzoek naar CliniClowns

Het liefst dragen we met elk bezoek van een CliniClown natuurlijk zo veel mogelijk bij aan het welzijn van kinderen of mensen met dementie.

Daarom onderzoeken we hoe we ons werk zo goed mogelijk kunnen doen. We doen zelf onderzoek naar de effecten en de toegevoegde waarde van ons werk. Bijvoorbeeld door ouders en kinderen te vragen wat we tijdens onze bezoeken goed doen en wat nog beter kan. Ook doen we ‘perceptieonderzoek’, om te leren hoe verzorgers, pedagogisch medewerkers, artsen en andere partners in de zorg ons werk ervaren. Zo blijkt dat mensen met dementie in verzorgingshuizen de bezoeken van een clown als positief ervaren en dat onze bezoeken zorgen voor een goede sfeer op de afdeling.
 
 

Wereldwijd kennis uitwisselen

We doen onderzoek in Nederland, maar er wordt ook onderzoek gedaan door andere ‘Health Care Clowns’-organisaties uit vijftig verschillende landen. Uit dit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de kinderen die we bezoeken minder stress ervaren en dat ons bezoek kan zorgen voor ontspanning en minder angst, ook voor de ouders. In de zorg heet dit ‘non farmacologische interventie’. In elk land werken Health Care Clowns weer net even anders en zijn ook de ervaringen anders. Omdat we veel van elkaar kunnen leren, wisselen we onze nieuwste kennis en methodes met elkaar uit. Zo kunnen we samen zorgen voor de beste samenwerking met de zorg en de beste kwaliteit van ons werk

Dat ons werk veel voor iemand kan betekenen blijkt ook uit de ervaringen van zorgprofessionals, ambassadeurs en de kinderen en ouders die we bezoeken.
 

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoek? Download onze factsheet, bel 033 - 330 29 88 en vraag naar Charlotte, of mail naar info@cliniclowns.nl.