×

Maartjes droombaan als CliniClown

CliniClown worden, hoe doe je dat?
“Door mijn werk sta ik lichter in het leven.”

Toen ze de CliniClowns ‘ontdekte’, wist Maartje meteen: dát is wat ik wil. De toenmalige theaterstudente zette alles opzij om dat doel te bereiken. Nu is ze dertig uur per week CliniClown Fief. “Ik denk vaak, wauw, dat dit mijn werk is. Elke dag is een cadeautje.”

In haar derde jaar als studente aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, vertelde iemand haar over het werk van de CliniClowns. Maartje Merlijn was meteen verkocht. “Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek. Theater heeft zo echt meerwaarde. Je brengt lichtheid bij kinderen in een moeilijke situatie. Je maakt spel en duikt met het kind de verbeelding in, zo haal je het even weg uit het ziekenhuis.”

"Mijn moeder zei nog, moet je geen plan B hebben?”

Plan B

Maartje zette alles opzij om haar doel te bereiken. “Mijn moeder zei nog, moet je geen plan B hebben?” Nadat ze afstudeerde als docent theater, koos ze voor een baan in de horeca. Zo kon ze zich volledig focussen op haar auditie, CliniClowns organiseert deze twee keer per jaar. Ze volgde een basiscursus clownerie, schreef zich in en stuurde de verplichte motivatiebrief en een filmpje mee. Met succes: ze werd uitgenodigd.

Feedback

Auditie doen is altijd spannend. Toch kijkt Maartje positief terug op haar twee auditierondes voor onder anderen de artistiek leider van CliniClowns, inmiddels ruim viereneenhalfjaar geleden. “Het beste wordt in je naar boven gehaald. Je krijgt gerichte feedback, we hebben dit gezien, probeer nu dat eens. Het gaat erom dat je een goede CliniClown kán worden. Je moet supergoed kunnen improviseren en muzikaal zijn. Leren aanvoelen wat een kind op dat moment nodig heeft en daarop inspelen, leer je gaandeweg.”
In haar eerste auditieronde moest ze een act voorbereiden en een improvisatie doen aan een ziekenhuisbed met iemand erin (in de rol van ziek kind). In de tweede ronde speelde ze samen met CliniClown Mast. “Het was hoppettee gáán en kijken wat er gebeurt. Vrijwel zonder overleg begonnen we te spelen. Ik bleef ontspannen omdat samenspel me erg ligt. Ik genoot van die auditie.”

Autorijden

Maartje werd aangenomen, en nu stapt ze dag in dag uit in de huid van haar clownspersonage Fief. Ze speelt in ziekenhuizen en instellingen in de regio Zuid (Brabant, Limburg, Zeeland). Maartje lacht: “Autorijden hoort dus ook bij mijn werk.” Ook bijzonder: eens in de week speelt ze in een instelling, waar de CliniClowns aanwezig zijn bij de fysiotherapie. “Zo is er een jongetje dat niet goed kan lopen en draaien, hij heeft ook een evenwichtsstoornis. Doordat wij erbij zijn en het allemaal wat speelser wordt, maakt hij ontzettend grote stappen. Op die momenten voel ik de meerwaarde van ons werk.”

Cadeautjes

Maartje heeft haar droombaan gevonden, zegt ze. “Iedere dag, ieder uur is anders, bij elke ontmoeting opent een andere fantasiewereld. Elke dag is een cadeautje. Ik denk zo vaak, wauw, dat dit mijn werk is! Tijdens mijn studie had ik geregeld stress, dat is over. Je brengt liefde en je krijgt zoveel liefde terug. Dit werk is veel mooier dan ik ooit had kunnen bedenken. Ik sta er veel lichter door in het leven. Ik mag elke dag spelen en improviseren, leer veel over de mens en over gedrag. Ik ben elke dag bezig met mijn passie.”
Maartje heeft baat bij haar opleiding als theaterdocent, waar ze leerde samen te werken, te spelen, concepten te ontwikkelen en regie te doen. “Ik denk dat het de beste vooropleiding is die je kan hebben als je dit werk wil doen.”

Interessante baan

Maartje raadt theaterstudenten aan een loopbaan als CliniClown te overwegen. Er zijn tal van groeimogelijkheden, en het werk is geen dag hetzelfde, stelt ze. “Mensen denken dat het vrijwilligerswerk is of dat alleen maar wordt gespeeld voor ernstig zieke kinderen. Dat is niet zo, we spelen voor alle kinderen die in het ziekenhuis verblijven. Daarnaast spelen we ook voor kinderen met een beperking, op speciale scholen en kinderdagverblijven. Ook doen we improvisatievoorstellingen voor groepen, spelen we digitaal via de CliniClownsApp en spelen we voor mensen met dementie. Natuurlijk is het weleens pittig, dan is er altijd ruimte voor een gesprek met collega’s. Als CliniClown breng je iets bijzonders teweeg. Kinderen ervaren bijvoorbeeld minder stress en angst en mensen met dementie bloeien op en voelen zich weer gezien. Dat is zo dankbaar!”

De audities om CliniClown te worden zijn er twee keer per jaar. Denk jij dat je een goede CliniClown kan zijn en heb je een gedegen theaterachtergrond?