×

‘Iedereen wordt er blij van’

Het is altijd een beetje feest als de CliniClowns langskomen op de Jelle Meineszhof in Balk. “De bewoners krijgen een geluksmomentje aangeboden.” 

Een positieve sfeer

Gezang, gelach: als CliniClowns Kluts en Tup de huiskamer van het knusse woonzorgcentrum Jelle Meineszhof in Balk binnenlopen, verandert de sfeer op slag. Een mevrouw die bij haar man, een van de vaste bewoners, op bezoek is, is duidelijk in voor een praatje. De clowns stellen zich keurig voor, ze krijgt een hand. En nog een. En nog een keer. Mevrouw geniet intens van de onverdeelde aandacht, ze glimt. “De sfeer is meteen heel positief”, ziet ook Wiesje Doorenspleet, coördinator activiteiten. 

Spelend uit je schulp

De bewoners zijn hier verdeeld over vier woningen. De CliniClowns komen eens in de zes weken langs. Als het mooi weer is, spelen ze in de binnentuin, anders gaan ze elke huiskamer af. “De CliniClowns brengen vrolijkheid mee met hun spel”, zegt Wiesje. “Als ze binnenkomen krijgen ze meteen een grote glimlach van de bewoners. Soms zingen ze samen oude liedjes, dat slaat altijd aan. Of de clowns komen binnen, spelend op een accordeon, dat brengt ook reuring. Wat ook leuk is: spelen met mimiek. De clowns trekken gekke bekken en de bewoners spiegelen dat, heel leuk om te zien. Ze maken echt iets los, de mensen worden getriggerd tot gedrag dat we in het dagelijks leven vaak niet meer bij hen signaleren; ze beginnen opeens weer te praten terwijl ze dat amper nog doen of worden levendiger. Mensen die vaker in zichzelf gekeerd zijn, kruipen uit hun schulp. Ze openen zich als de CliniClowns er zijn, zoeken uit zichzelf oogcontact.”

Geluksmomentje

Dat de clownsbezoekjes waardevol zijn staat voor Wiesje vast. “Mensen krijgen een geluksmomentje aangeboden. Het bezoekje doorbreekt de dag. De mensen zitten ‘s ochtends in hun stoel, er gebeurt nog heel weinig en dan opeens is er een verrassing; die gekke clowns komen binnen.”

Geef mensen met dementie de lach die doet leven.

Leren van de clowns

De positieve vibe is ook een opsteker voor de zorgprofessionals, vertelt ze. “Wij krijgen er energie van. En we leren van de manier waarop zij contact maken. Dat spelen met mimiek bijvoorbeeld, of aanwijzingen geven zonder woorden maar met gebaren. Als ik dat zie denk ik, o ja, zo kan het natuurlijk ook. Het inspireert. Soms probeer ik het zelf ook uit en het is bijzonder als het dan werkt.”

Iedereen blij

De bewoners krijgen rustig de tijd om te wennen aan de aanwezigheid van de clowns. “Ze komen binnen en kijken dan naar de reacties, ze maken eerst contact met de bewoners die meteen reageren. Ze tasten af wat de bewoner wil. Als iemand wat afwachtend is, respecteren ze dat. Vaak is het dan zo dat die bewoner na een tijdje toch zelf contact zoekt. Dat is zo mooi, iedereen hier wordt er blij van.”

Laat jij mensen met dementie zich weer even echt gezien voelen?