×

‘De gedachte dat ik de wereld straks iets mooier achterlaat, geeft me rust’

Toen Aletta (56) werd geraakt door het werk van CliniClowns, besloot ze CliniClowns op te nemen in haar testament en zo Lachdonor te worden. “Het is een fijn idee dat dankzij mij nog meer CliniClowns op pad kunnen om kinderen een lach te bezorgen.” 

Het moment dat Aletta gegrepen werd door het werk van CliniClowns weet ze nog goed. Niet door een persoonlijke ervaring, maar door een filmpje waarin de clowns aan het werk te zien waren. “Dat raakte me zo”, vertelt Aletta. “Kinderen moeten spelen, leuke dingen doen, groeien en bloeien, niet ziek zijn. Maar als ze wel ziek zijn en een clown komt binnen, dan zie je ze opbloeien. Die grote glimlach op zo’n gezichtje, mijn hart slaat over van geluk als ik dat zie.” 

Sindsdien is Aletta donateur en volgt ze het werk van CliniClowns op de voet. Ze lacht: “Ik deel me suf op social media en vindt alles leuk wat voorbijkomt. Iedereen in mijn omgeving weet inmiddels dat ik alles doe om de clowns te steunen.” 

Nieuwe liefde

Acht jaar geleden kwam er een nieuwe liefde in Aletta’s leven. “Toen we besloten om een levenstestament te maken, dacht ik: ach, ik ben toch bij de notaris, waarom pas ik niet meteen mijn eigen testament aan?” Aletta wil graag de regie houden over wat er met haar erfenis gebeurt. “Het idee dat dankzij mij nog meer clowns op pad kunnen om kinderen blij te maken, dat die centen goed terechtkomen en ik de wereld iets mooier achterlaat. Dat geeft me rust.” 

Ook Lachdonor worden?

Eenvoudig te regelen

Maar hoe doe je dat, nalaten aan CliniClowns? Dat is supermakkelijk te regelen, vertelt Aletta. “Je hoeft het alleen maar tegen de notaris te zeggen. Alle goede doelen zijn geregistreerd, dus dat zoeken ze op en dan staat het erin.” 

‘Dat had ik haar zo gegund’

Dat de CliniClowns ook mensen met dementie bezoeken, vindt Aletta prachtig. “Mensen die in zichzelf gekeerd zijn en helemaal opengaan als de clowns komen, opeens gaan dansen en zingen. Ik zie in filmpjes de mooiste dingen gebeuren.” Soms denkt ze met weemoed terug aan haar eigen lang geleden overleden oma: “Zij had dementie in een vergevorderd stadium. Ze was op het einde eenzaam en verdrietig, opgesloten in haar wereldje. Een bezoek van de CliniClowns, dat had ik haar zo gegund.”

Persoonlijk contact

Als Lachdonor heeft Aletta regelmatig contact met CliniClowns: “Ik mocht dit jaar een workshop voor donateurs doen. En met kerst krijg ik altijd een leuke handgeschreven kaart. Het is altijd persoonlijk en warm. Door dit soort dingen voel ik me onderdeel van de CliniClowns-familie.” 

Word Lachdonor en laat je lach na aan iemand die 'm hard nodig heeft.