‘De clowns maken net een ander soort contact’

Dewi (8) zit meestal in haar eigen wereldje. Voor haar begeleidster Cynthia is het dan ook bijzonder om te zien dat ze steeds meer contact maakt als de CliniClowns langskomen. “Herkenning is zo belangrijk voor deze kinderen.”

Dewi zit op een blauwe mat op de grond, een plekje waar ze graag zit. Ze friemelt met wat slingertjes. Dan komen CliniClowns Joep en Fien binnen. Dewi kijkt niet op. Joep en Fien gaan zachtjes zingend op de grond liggen. Hun oog valt op Dewi’s knuffelbeer. Nu hebben ze haar aandacht. Ze schuift van haar matje af, langzaam komt ze dichterbij. Opeens ligt ze boven op de clowns. Cynthia vindt het prachtig om te zien: “Dit is bijzonder, het contact kwam echt vanuit haar. Ze voelt zich blijkbaar prettig.”

Laag niveau

Dewi functioneert op laag niveau. “Ze kan niet praten en ook niet op een andere manier communiceren”, vertelt Cynthia. “We denken dat ze wel kan horen omdat ze soms op klanken en muziek reageert.” Dewi maakt moeilijk contact met mensen die ze niet kent. De vorige keer dat de CliniClowns op de groep waren, bleef ze in haar eigen wereldje. “Daarom is het zo mooi dat de clowns hier zo vaak komen. Nu gebeurde er wel iets.”

ODC De Klim-Op in Kampen is een dagcentrum voor kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. De clowns komen een aantal weken achter elkaar een hele dag langs. Cynthia: “Dan maken we een rooster en zijn ze op elke groep een halfuur aanwezig. We bespreken per groep altijd even voor, vertellen wat bijzonderheden en waar ze rekening mee moeten houden. Een jongetje zit vandaag niet lekker in zijn vel, hou maar even afstand. Dat doen ze dan.”

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie een zorgeloos moment

Contact

Herkenning is bij deze kinderen zo belangrijk, vertelt Cynthia. “De eerste keer overkomt het ze, de tweede keer is er misschien een klein beetje herkenning en de derde keer is het: hé, die heb ik eerder gezien. Zo wordt het contact steeds makkelijker. We bereiden kinderen met plaatjes voor op de komst van de clowns en dan kunnen sommigen er echt de hele dag naar uitzien.”

Voor de begeleiders is het een waardevolle toevoeging. “Wij zijn vertrouwde gezichten voor de kinderen, doen de hele dag activiteiten met ze. Maar de CliniClowns maken net een ander soort contact.” De individuele aandacht is extra waardevol volgens Cynthia: “Wij kunnen dat niet altijd bieden. De clowns zorgen ervoor dat ze allemaal even hun onverdeelde aandacht krijgen.”

Geluksmoment

Voor Cynthia was met name het clownsbezoek in coronatijd bijzonder. “Ze speelden op veilige afstand achter het raam. Het was zo’n zware periode. We konden helemaal niets en moesten op de groep blijven, zelfs zwemmen mocht niet. Daarbij hadden we ook nog een mondkapje op, waardoor het contact ook anders is. Dat de clowns in die tijd toch nog een geluksmoment konden brengen.. ik krijg kippenvel als ik eraan terugdenk!”

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie een zorgeloos moment