×

‘De clowns prikkelen hun zintuigen op een mooie manier’

In medisch kinderdagverblijf De Pompon in Bergen op Zoom maken de kinderen van groepsleider Britt samen met de CliniClowns een vrolijk uitstapje naar Berenland. “Momenten van een-op-een zijn zo belangrijk.”

Geneurie, getokkel op een ukelele; CliniClowns Fiep, Bums en Mus lopen zingend het lokaal van SDW De Pompon in. Daar wachten groepsleidster Britt en zeven kinderen – de meesten in een rolstoel – hen al op. Een jongetje wiegt mee op de muziek. Het meisje naast hem straalt. Ze volgt elke stap die de clowns zetten en beweegt met haar armen als ze iets heel leuk vindt.

Avontuur

De clowns zijn deze ochtend op avontuur. Ze stappen door regenbuien, langs rotsen, over heerlijk geurende alpenweiden. De kinderen reizen mee tijdens deze zintuigelijke voorstelling. Ze ervaren het geluid van slagregens, een doek is de zachte wind die langs hun gezicht strijkt. Ze snuffelen aan alpenbloemetjes – geuren uit potjes – en lachen om de dierengeluiden die klinken tijdens de tocht naar de grot van de beer.

De Pompon biedt dagbesteding aan kinderen, jongeren en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking. De verschillende groepen zijn ingedeeld naar leeftijd en ontwikkelingsfase. In Britts groepje zitten jongere kinderen met een laag verstandelijk niveau. “Ze worden hier heel blij van, want ze koppelen CliniClowns aan vrolijkheid. En ik geniet zelf net zo hard mee.”

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier

Pure aandacht

De groepsleidster vindt de clownsbezoeken veel meer dan alleen afleiding en vermaak. Het is van belang dat deze kinderen op een goede manier worden uitgedaagd en geprikkeld, zegt Britt. “De clowns spelen daar precies op in. Ze brengen elk kind iets: de één reageert op de muziek, de ander op het voelen van het doek langs zijn handen. Sommige kinderen worden juist heel rustig, die raken haast in trance door de muziek. Ze krijgen even de volle aandacht en dat is zo belangrijk. Achteraf genieten we altijd nog na.”

Clown Mus (Anne van Bergeijk) geniet zelf ook tijdens het spel: “Deze kinderen zijn erg sfeergevoelig, we gebruiken weinig woorden. Sommigen zitten als het ware gevangen in een lijf waar ze niet altijd de controle over hebben. Het is fijn om te zien dat ze dan opeens helemaal ontspannen.”

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier