×

'Als CliniClown geef je veel, maar je krijgt er ook veel voor terug'

Jarenlang werkte hij als bouwkundig ingenieur, tot Arthur Pirenne (61) besloot zijn hart te volgen en CliniClown werd. “Het voelde als thuiskomen.”

CliniClown Tup staat met zijn schildersezel in de tuin, pal voor het raam van het woonzorgcentrum. Hij tekent het portret van de mevrouw achter het glas. Ze geniet zichtbaar van Tups kalme aandacht. Dan steekt ze haar tong uit. Tup tekent haar inclusief uitgestoken tong. Ze moet er hard om lachen en legt uitdagend haar handen op haar oren. Ook dat wordt door Tup met houtskoolstreken vastgelegd, de vrouw lacht nog harder. Tup, oftewel Arthur: “Het portrettekenen geeft een alibi om iemand goed aan te kijken. Zo ontstaat als vanzelf een connectie.” 

Zolder

CliniClown Tup en clownsmaatje Ulu komen wekelijks bij mensen met dementie in woonzorgcentra. In ziekenhuizen kan hij vanwege corona nu niet terecht, wel is hij te vinden op de CliniClowns App. Met het Klein Zintuigen Orkest (KZO) speelt hij bovendien voor kinderen met een meervoudige beperking op scholen en in instellingen. In ‘In de Wolken’ verandert een A-viertje in een vliegtuig, in een vogel, in een mannetje. Clown Mies en Tup zijn in beeld op het digibord in de klas, clown Pier zorgt voor muzikale ondersteuning. Dat het spel niet live is, maakt het contact niet minder bijzonder. De kinderen steken enthousiast hun handen uit om het hongerige papieren vogeltje op het digibord te voeren. “Bukken!”, roept Tup als er opeens een vliegtuigje overvliegt. De kinderen duiken meteen omlaag. 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Rijkdom

Destijds verklaarde iedereen Arthur nog voor gek toen hij zijn baan bij het architectenbureau opgaf om zijn droom te volgen. Clownerie begon als hobby, maar die ene clownsworkshop veranderde voor hem alles: “Het voelde als thuiskomen.” Nu is spelen zijn leven. “De vrijheid die dat geeft past veel beter bij me.” Zijn bouwkundige achtergrond komt nog steeds van pas. “Als ontwerper heb ik geleerd conceptueel te denken en mezelf niet in details te verliezen. Dat is handig bij het maken van acts of voorstellingen.” Lachend: “Ergens schuilt er nog steeds een stukje architect in de clown.” 

Driftkikker

Tup is een muzikale en aandoenlijke driftkikker. Voor de CliniClowns App speelt hij op zijn grote zolder, een minitheater volgepakt met theaterattributen, kostuums, instrumenten, pruiken. Laatst speelde hij er voor een stoere puber. Tup showde trots zijn gloednieuwe stofjas. “Die is stom!”, klonk het meteen. Of het nou dat chique jacquet was, een echte Oezbeekse mantel, een jas, afgezet met pareltjes: elke jas was even stom. “Hij vond het geweldig dat hij gewoon alles stom mocht vinden. En ik kon lekker uitpakken.”

Tup geniet al 21 jaar elke dag opnieuw van het spel. Laatst had een meisje van een jaar of zeven een liedje voor Tup bedacht. “Ze pakte haar gitaar en bracht voor de webcam een prachtige ode aan Tup, zo ontroerend. Als CliniClown geef je veel, maar je krijgt er ook veel voor terug.” 

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?