×

Clown Mimus heeft zijn eigen theater: ‘Het is mijn speeltuintje’

Een hoekje in de huiskamer, de zolder of de logeerkamer. De CliniClowns werken nu allemaal vanuit huis. Zo niet Martin Hoevenaars, als clown Mimus heeft hij een heel theater tot zijn beschikking.

Samen met zijn vriendin bestiert Martin een kunstcentrum in een voormalig dorpshuis in Scherpenisse. Op dit moment is er geen programma, dus wat deed Martin? Hij bouwde het podium in zijn ‘privétheater’ om tot CliniClowns studio. Een prachtig decor met velours gordijnen, een schoolbord, een kleurig kunstwerk, en, als klapstuk, een ouderwets klimtouw waarmee hij over het podium kan slingeren. “Ik heb zelfs professioneel theaterlicht”, lacht hij. “En een microfoon waarmee ik allerlei geluidjes kan opnemen. Het is mijn speeltuintje.”

Samen zwieren

Een jongen met het syndroom van Down belt in via de CliniClowns App, Mimus struikelt op het podium in beeld, de jongen schatert. “Ga je mee?”, vraagt Mimus. Hij pakt de iPad en klimt in het touw. Samen zwieren ze over het toneel. De jongen geniet: “wauw”. Het is net alsof hij echt op de schommel zit.
 
Normaal speelt Martin afwisselend in ziekenhuizen in Breda, Bergen op Zoom en Goes, en ook voor mensen met dementie. Hij werkte daarvoor bijna twintig jaar in de zorg, als begeleider van mensen met een licht verstandelijke beperking. Tussen de bedrijven door deed hij een mime opleiding. In 2016 werd hij CliniClown, sindsdien combineert hij zijn grote liefdes zorg en theater en heeft hij ‘de mooiste baan van de wereld.’

"Dat scherm tussen ons in vormt geen belemmering.”

Nina is zoek

Spelen via de app vindt Martin geweldig. “Het is allemaal nieuw voor me en flink hard werken, maar ik heb er echt plezier in.” Mimus duwt zijn knuffelhond Nina met haar lieve flaporen en zwarte oogjes ‘door de camera’. “Oh jee, dit gaat verkeerd, zie je haar?”, vraagt Mimus aan de jongen op het scherm. Die gaat op in het spel en gaat op zoek naar de hond aan zijn kant.” Gevonden! Hij duwt het beestje terug. Fascinerend vindt Martin dit. “De camera gaat meespelen, kinderen gaan er zo mooi in mee, dat scherm tussen ons in vormt geen belemmering.”
 
Hij gebruikt zijn theater ook om filmpjes op te nemen voor de app. Kinderen die niet inbellen, kunnen zo toch nog een persoonlijke muzikale act van Mimus bekijken. “Ik ben mezelf hier opnieuw aan het uitvinden. Er komt nieuwe creativiteit bij me boven.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle zieke kinderen en kinderen met een beperking kan doen? Maak dit mogelijk!