×

‘De CliniClowns zijn hun gidsen naar de fantasie én de buitenwereld’

Vanwege corona spelen de CliniClowns nu voornamelijk digitaal. Artistiek teamleider Andreas Scharfenberg ziet ze groeien in het online contact maken. “Ook via een beeldscherm werk je op je gevoel.”

“Vroemvroem, ik ben een auto, yeahhh”. CliniClown Keet laat Theo via de CiniClowns App de rap horen die ze samen maakten. “Wauwie”, roept Theo. Hij heeft autisme, de app geeft hem rust en fleurt hem op, vertelt moeder Gabie.
“Mooi toch?”, zegt Andreas Scharfenberg, artistiek teamleider bij CliniClowns. Het is volgens hem een goed voorbeeld hoe de app kinderen afleiding brengt, maar ook momenten van verwondering en empowerment. “Theo was zo trots! Heb ìk dat gemaakt?”

Nieuw

Andreas stuurt en begeleidt CliniClowns uit regio Zuid (Brabant, Limburg, Zeeland). Nu ze vanwege corona heel veel online spelen, zet de voormalig theatermaker zijn multimediale ervaring in om hen vertrouwd te maken met online contact. Voor veel clowns is dit nieuw. ‘Live’ spelen is anders dan voor een beeldscherm. Maar ook weer niet. Andreas: “De basis blijft: hoe trek je een kind het spel in, hoe maak je oprecht contact? Hoe voel je aan waar het kind behoefte aan heeft?”

Glas

Indirect contact maakt het peilen van kinderen lastiger. “Maar de clowns zijn professionals. Ze hebben bijvoorbeeld veel ervaring in het spelen voor kwetsbare groepen. Ze werken op gevoel, lezen een kind in no time.” Ook via beeldscherm werkt dat zo, stelt Andreas. “Zo was er een kind dat door een spastische aandoening de telefoon niet goed stil kon houden. De clown op de app bewoog meteen intuïtief mee met de spasmen, waardoor er meer rust in het beeld kwam. Ook de jongen werd zo rustiger.”

"Clowns werken op gevoel, ze lezen een kind in no time" - Andreas Scharfenberg, Artistiek teamleider

Raken

Andreas ziet bijzondere appgesprekken voorbij komen. Soms bellen kinderen in om onbezorgd lol te maken. Anderen willen een verhaal kwijt. “Er komen soms best zware onderwerpen langs. Dan moet je er als clown ook voor hen zijn. En uiteindelijk geef je er door middel van spel wel altijd een clowneske draai aan.”
Wat maakt de app nu zo succesvol? “Als clown ben je geen YouTube filmpje. Er is interactie, en er gebeurt altijd iets bijzonders. Het kind voelt dat het wordt gezien. Waar kun je een kind raken, dat is de essentie. Je neemt kinderen met een ziekte of beperking even mee de verbeelding in. De CliniClowns zijn hun gidsen naar de fantasie én de buitenwereld.”

Vertrouwen

Voor sommige kinderen voelt appcontact extra veilig. Andreas: “Net als in het ziekenhuis draait het in appcontact om vertrouwen. De kinderen vertrouwen de clowns. CliniClowns maken grappen mét je maar nooit óm je. Dat schept een band. Soms maakt het beeldscherm contact makkelijker. Zo was er dat hele verlegen kind dat in de instelling waar het woont, live geen contact durfde te maken. Via de app lukte het wel. Of die jongen die clown Fief kende uit de instelling. Zijn moeder verzocht om online contact. Het kind was thuis, veilig bij mama. Hij durfde zich eindelijk te openen, opeens was er plezier, ontspanning. Hartverwarmend. Ze hebben nu een wekelijkse online afspraak, de jongen kijkt er naar uit.”