×

‘Ik ben altijd op zoek naar een oprecht moment van contact’

Anna van Veen voelt zich gelukkig in haar werk als CliniClown Sammie. “Spelen is een feestje. Ik kom niet voor grappen en grollen, maar ben altijd op zoek naar een oprecht moment van contact via speelsheid en verbeelding.”

Marlies ligt een paar weken in het ziekenhuis. De CliniClowns App kikkert haar op tijdens die lange saaie dagen. Vandaag speelt ze online verstoppertje met CliniClowns Moes en Sammie. Zodra Moes aftelt, grijpt Sammie de tablet van de standaard. Sammie duikt een kast in, met Marlies op het scherm. De twee verschuilen zich giechelend en fluisterend in het donker. “Sssst’’, zegt Marlies, als Sammie net iets te hard giebelt. Het digitale contact voelt echt, Marlies schatert als Moes de kastdeur openzwaait.  

Voordelen

“Zo mooi als een kind met je in het spel duikt”, lacht Anna, oftewel clown Sammie. Ze gaf als dramadocente les op een middelbare school toen ze een vacature van CliniClowns voorbij zag komen. “Die sprak me meteen aan. Ik wilde altijd al graag een link leggen tussen theater en de zorg of iets maatschappelijks.” Ze maakte een filmpje, schreef een motivatiebrief en werd na de auditieronde aangenomen. Ruim een jaar geleden rondde ze de interne clownsopleiding af. “Clowning was nieuw voor mij. Gelukkig kon ik dat tijdens de opleiding helemaal gaan ontdekken.”

Ruimte

Sammie is een muzikale en fysieke CliniClown, ze heeft haar kleine saxofoontje of de ukelele altijd bij zich. “Ik vind het belangrijk om als clown dicht bij mezelf te blijven. Ik kom niet voor grappen en grollen, maar ben altijd op zoek naar een oprecht moment van contact via speelsheid en verbeelding. Dat is voor mij de essentie. Als daar een lach door ontstaat is dat mooi, maar het kan ook gewoon een moment zijn om even adem te halen, een moment van ruimte.”

Twee weken nadat Anna begon te spelen in ziekenhuizen, kwam de lockdown. Ook nu nog speelt ze veel online. De mogelijkheden ervan verrasten haar. “Aanvankelijk had ik twijfels: online contact, werkt dat? Hoe dan? Als je echt bij iemand bent, kun je hem of haar makkelijker lezen. Maar de voordelen zie ik nu ook. Ik kreeg laatst nog een berichtje: Sammie, wanneer ben je weer online, ik mis je.”  

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Verbinding

Digitaal contact met mensen met dementie zorgt ook voor bijzondere ontmoetingen. Het videobellen met een oud-politieman bijvoorbeeld. Sammie wil natuurlijk meteen óók bij de politie. Ze houdt clownsmaatje Bes staande als die hard komt aanscheuren. “Moet ik haar bekeuren?”, vraagt Sammie. “Eerst waarschuwen”, antwoordt hij, meteen terug in zijn rol als agent.

Anna verlangt inmiddels wel weer naar het live spelen in het ziekenhuis. “Rustig en verstild of wat uitbundiger, het spelen is een feestje. Zo was ik op een kamer waar een jongen en een meisje van een jaar of zeventien lagen, ze hadden geen contact met elkaar. Sammie werd dus boodschapper: ‘Hé joh, heb je wel gezien dat daar een superleuke meid ligt? Moet ik iets tegen haar zeggen? Waarop de jongen vervolgens een mededeling voor haar mocht doorgeven. En zij weer voor hem. Er ontstond echt verbinding, het spel bracht iets lichts in die kamer.”  

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?