×

‘Je brengt als clown een onverwachte prikkel die de dag doorbreekt’

Niki Selbeck (30) droomde als kind al van werken als CliniClown. Vandaag de dag brengt ze als stoere clown Bonkie altijd een golf aan energie bij kwetsbare kinderen en mensen met dementie.

CliniClowns Bonkie en Ziep lopen langs een isolatiekamer in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Achter de ruit huilt een jongetje hartverscheurend. Hij staat in zijn box, zijn moeder zit ernaast op de bank, ook in tranen. Ziep pakt een rode clownsneus uit zijn zak en drukt deze tegen het raam. Bonkie doet hetzelfde. De neuzen dansen en springen.

Het jongetje wordt gegrepen door de speelse miniatuurvoorstelling. Hij kijkt verwonderd op, zijn verdriet verdwijnt. Mama ziet het gebeuren en ook zij stopt met huilen. Voor Niki (Bonkie) is dit zo’n moment dat ze niet snel vergeet. “Ons poppenkastje bracht rust. Door het spel vond die moeder weer de connectie met haar kind. Het was superklein maar zo waardevol.” 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Kinderdroom

Een brief aan Niki

Niki is nog niet zo lang CliniClown. In september 2019 deed ze auditie, vorig jaar maart rondde ze haar interne opleiding af en ging ze officieel aan de slag. Dat ze dit wilde, wist ze al toen ze elf jaar oud was. “Ik schreef een brief aan CliniClowns waarin ik vroeg hoe ik CliniClown kon worden. Ik zat bij een kindercircus en turnde op het hoogste niveau, dus ik schepte enorm op over wat ik allemaal kon: op handen lopen, flikflakken, op een eenwieler fietsen. Ik kreeg een aardige brief terug.”

Na haar studie aan de Academie voor theater in Tilburg, werkte Niki jaren als theaterdocent en regisseur. “Ik werkte met mensen met een verstandelijke beperking, had bijbaantjes in de thuiszorg dus de combinatie theater en zorg zat er vanaf het begin in.” De droom om CliniClown te worden sluimerde nog steeds. “Maar ik had nog geen duidelijk clownspersonage, dus ik durfde niet te solliciteren.” Ze deed een clownscursus bij Joscha de Boever (CliniClown Jop) en voor de zekerheid ook de vervolgcursus. “En toen ging ik er eindelijk voor.”

Met succes. Niki werkt momenteel op maandag in het Julianakinderziekenhuis in Den Haag en op donderdag op verschillende locaties voor mensen met dementie. Ook speelt ze op de CliniClowns App. “Ik ben nog elke dag verbaasd dat ik betaald word voor iets wat niet als werk voelt”, lacht ze. “Ja, ik zit hier zo op mijn plek.” Niki is leergierig, kijkt goed naar haar collega’s. “Wat vind ik sterk aan hun spel, daar vul ik mijn rugzak mee.”

Meisjesachtig en stoer

Niki als CliniClowns Bonkie op een hoogwerker

Bonkie ziet er meisjesachtig uit met haar aardbeienjurk en grote strik. “Maar eigenlijk is ze stoer”, zegt Niki. “Ik ben gespierd en doe aan kickboksen, Bonkie staat als een huis. Ze houdt niet van gemuts, ze is fanatiek en wil altijd winnen.” Kinderen genieten van die energie. Maar ook in zorgcentra loopt Bonkie op haar handen of springt ze op tafel. “’Wat doe je nou’, roepen mensen dan, maar ze vinden het heerlijk. Je brengt als clown een onverwachte prikkel die de dag doorbreekt.”

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?